Skocz do zawartości


Zdjęcie

[php][sql] Skrypt do mailingu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 ugly29

ugly29

    Nowy

  • 1 postów

Napisano 11 11 2006 - 15:40

poszukuje skryptu darmowego oczywiscie, ktory by rozsylal mailing, mial opcje dopisywania do bazy danych nowych maili, rozsylane wiadomosci bylyby oczywiscie w htmlu, da rade znalezc cos takiego?

  • 0

#2 Kai

Kai

    Stały użytkownik

  • 237 postów

Napisano 12 12 2006 - 11:44

Da radę nawet napisać. Przy włączonej funkcji mail na serwerze można dzięki niej wysyłać mail z poziomu php. Dodawanie maili do bazy to kwestia sprawdzenia i wrzucenia 'INSERT ...' w kodzie, ewentualnie odczyt z jakiegoś pliku linia po linii mailów za pomocą pętli zapis do bazy. Szukaj na google'ach, albo poucz się php+sql'a :P

  • 0

#3 Bartfoket

Bartfoket

    Początkujący

  • 13 postów

Napisano 27 12 2006 - 17:01

ja to bym zrobił tak, że:

-Byłby plik formularz.php, w którym byłby input z wpisaniem adresu e-mail.
-Plik formularz2.php - ściągnięcie adresu e-mail metodą POST, każdy adres w nowej linijce (wystarczy dać: \n) i zapisanie do pliku (fwrite()).

- plik mailing.php który pobierałby dane z pliku z e-mailami do tablicy array i wysyłał e-maile (mail())
  • 0

#4 michal1-1991

michal1-1991

    Początkujący

  • 44 postów

Napisano 06 04 2007 - 22:58

po pierwsze piszecie o tym jak zrobić :) nie zaówarzyliście że UGLY szuka skryptu? no nic;)

tak więc jeśli chodzi o mailing to polecam poszukać na hotscripts.pl lub webhelp.pl
  • 0

#5 Kai

Kai

    Stały użytkownik

  • 237 postów

Napisano 07 04 2007 - 14:06

po pierwsze piszecie o tym jak zrobić wink.gif nie zaówarzyliście że UGLY szuka skryptu? no nic;)

Ech...
<?php
// inicjacja i połączenie z bazą;]

switch ( $_GET["mode"] )
{
   case "add":
	  if ( $_GET["mail"] != '' )
	  {
		 $sql = mysql_query("INSERT INTO nazwa_tabeli (mails) VALUES ($_GET['mail'])");
	  }

	  print "<form action="index.php" method="get">
		 <input type="text" name="mail" />
		 <input type="submit" name="submit" />
	  </form>";
	  break;
   default:
	  $file_subject = file_get_contents("plik_z_tematem.txt");
	  $file_body = file_get_contents("plik_z_trescia.txt");
	  $file_from = file_get_contents("plik_z_twoim_mailem.txt");

	  $headers = "From: " . $file_from . "\r\n";
	  $headers .= "Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-1 \r\n";

	  $sql = mysql_query("SELECT mails FROM nazwa_tabeli");
	  $counter = 1;
	  while ( $result = mysql_fetch_array($sql) )
	  {
		 mail($result['mails'], $file_subject, $file_body, $headers);
		 print "Ilość wysłanych maili: " . $counter;
		 $counter++;
	  }
	  break;
}
Najprostszy chyba i pisany na szybko skrypt :) Zawartość, temat i mail nadawcy pobiera kolejno z plików plik_z_trescia.txt, plik_z_tematem.txt, plik_z_twoim_mailem.txt które domyślnie powinny być utworzone w tym samym folderze co skrypt. Tabela z której pobierane są dane powinna mieć kolumny id (auto_increment) i mails (np. varchar(255)). Skrypt nie sprawdza czy pliki istnieją, czy mail nie istnieje czasami już w bazie, nie filtruje przesyłanych zmiennych - w ogóle jest to kompletna podstawa, tylko żeby wysłać mailing i usunąć. Aby dodać wpis, należy wpisać w adresie zamiast samego pliku index.php - index.php?mode=add. W komentarzu na początku należy też zainicjować połączenie z bazą, a w insert i select zamiast nazwa_tabeli wpisać swoją nazwę tabeli.
Jeśli chce ktoś coś bardziej profesjonalnego, to są trzy opcje:1. zlecić takie coś odpłatnie
2. poszukać, google nie gryzą
3. zacząć się uczyć, a nie brać się za coś o czym się nie ma bladego pojęcia :)


  • 0

Podobne tematy

Nie znalazłem podobnego tematu - chcę założyć nowy wątek i uzyskać szybką pomoc!
Zobacz więcej tematów z tagiem: mailing newsletter



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych