Skocz do zawartości


Zdjęcie

[php]iframe w oknie pojawi się konkretny element z innej strony


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 nigraS

nigraS

    Początkujący

  • 59 postów

Napisano 22 06 2010 - 14:27

Jak zrobić, by na mojej stronie pojawił się konkretny element z innej strony?
Tak, by boki, menu i stopka się nie pojawiły.

np. by na mojej stronie pojawił się sam element ze strony forum.tweaks.pl (jest to tylko przykład, by przedstawić o co mi chodzi.)
Dołączona grafika

  • 0

#2 Macsch15

Macsch15

    Profesjonalista

  • 3703 postów

Napisano 22 06 2010 - 15:09

preg_match Ogólnie to przez wyrażenie regularne, pod tym hasłem szukaj.

  • 0

#3 nigraS

nigraS

    Początkujący

  • 59 postów

Napisano 22 06 2010 - 17:11

czy możesz podać przykład, szukam w googlach, są różne przykłady jak tego użyć, ale nie ma nic o wyciągnięciu - (że tak to nazwę) danego punktu z innej strony.
  • 0

#4 Macsch15

Macsch15

    Profesjonalista

  • 3703 postów

Napisano 22 06 2010 - 17:27


$zrodlo = file_get_contents('strona.pl/index.html');



preg_match_all('[<div id="cos">(.+?)<\/div>]', $zrodlo, $wynik);


  • 0

#5 nigraS

nigraS

    Początkujący

  • 59 postów

Napisano 22 06 2010 - 21:26

zrobiłem tak.

<?php
$zrodlo = file_get_contents('http://wp.pl');

preg_match_all('[<div id="cos">(.+?)<\/div>]', $zrodlo, $wynik);
echo $zrodlo;

?>

WP się pojawia, przechodzę do konkretów czyli zamiast wp wpisuję adres interesującej mnie strony i napotykam na problem, chyba związany jest z https, taki komunika sie wywala.

Warning: file_get_contents(https://secure.vemmaeurope.com/signup_customer.html?referrer=601269605&customer_type=&source=mv.eu&cou=&lang=pl&sponsor=&placement=) [function.file-get-contents]: failed to open stream: No error in D:\xampp\htdocs\cos\1.php on line 12


Użytkownik nigraS edytował ten post 22 06 2010 - 22:28

  • 0

#6 kapusta + groch

kapusta + groch

    Obserwator

  • 7 postów

Napisano 22 06 2010 - 22:33

Masz racje, zwiazane jest to z httpS :)
HTTPS - to jest poufny protokol, wiec nie licz ze z tego cos wyciagniesz...

Po drugie, po co dajesz "echo $zrodlo;", jak juz chcesz wyswietlic to, co wyciales, to dajesz "echo $wynik[klucz][klucz];".
Albo "print_r($wynik);", zeby zobaczyc w ktorych kluczach sa dane.

Użytkownik kapusta + groch edytował ten post 22 06 2010 - 22:43

  • 0

#7 nigraS

nigraS

    Początkujący

  • 59 postów

Napisano 22 06 2010 - 22:54

hmm, szkoda, a czy niema innego sposobu, na wyciągniecie? np. z iframe?
  • 0

#8 kapusta + groch

kapusta + groch

    Obserwator

  • 7 postów

Napisano 22 06 2010 - 23:10

hmm, szkoda, a czy niema innego sposobu, na wyciągniecie? np. z iframe?

Nie, dlatego to jest HTTPS, zeby nikt z tym nie kombinowal.
Co do iframe, to (nie wiem na 100%) watpie zeby udalo ci sie umiescic w nim w ogole strone https.

EDIT: Tak jak mysalem, nie da sie :)

Pomysl sobie co by bylo, gdyby tak mozna bylo robic.
Zwykly skrypt do sprawdzania litera po literze loginu i hasla (zapetlony) i curl do proby polaczenia i twoje konto w np. mbanku jest wyzerowane....chyba lepiej ze sie nie da (latwo sie nie da, bo pewno jakies sposoby sa, ale to nie moj poziom ani twoj)?

Użytkownik kapusta + groch edytował ten post 22 06 2010 - 23:16

  • 0

#9 nigraS

nigraS

    Początkujący

  • 59 postów

Napisano 23 06 2010 - 09:03

a co myślisz o iframe part of page ? Znalazłem taką informację, ale nie wiem czy jest to, to o co mi chodzi.
Szukałem w googlach iframe part of page lecz nic sensownego nie znalazłem. (może źle szukałem.)
  • 0

#10 kapusta + groch

kapusta + groch

    Obserwator

  • 7 postów

Napisano 23 06 2010 - 11:58

a co myślisz o iframe part of page ? Znalazłem taką informację, ale nie wiem czy jest to, to o co mi chodzi.
Szukałem w googlach iframe part of page lecz nic sensownego nie znalazłem. (może źle szukałem.)

Tu masz przyklad:
http://www.webdeveloper.com/forum/showthread.php?t=108520

Cala sztuczka polega na minusowych marginesach dla iframe, jesli czesc strony ktora chcesz pokazac jest umieszczona na pozycji left:300px to dla iframe dajesz margin-left:-300px, tak samo top;
Pamietaj ze rozmiar IFRAME (width, height) musi byc przynajmniej rowny pozycji elementu + jego rozmiaru, czyli np. jesli left=300, a width=100 to szerokosc iframe=400 minimum, tak samo top.
Dla Div'a container ustawiasz rozmiar (width, height), taki jaki ma ten element. Cala filozofia.
Poczytaj tam to zrozumiesz.

Swoja droga, nadal bedziesz mial problem z httpS, bo tego nie wstawisz do iframe.

To przyklad ze strony, ktora ci podalem:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
  "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html>
<head>
<title></title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">

<style type="text/css">
<!--
#container{
    width:100px;
    height:400px;
    border:1px solid #000; 
    overflow:hidden;
    margin:auto;
}
#container iframe {
    width:200px;
    height:750px;
    margin-left:-100px;
    margin-top:-350px;   
    border:0 solid;
 }
-->
</style>

</head>
<body>


<div id="container">
<iframe src="http://www.w3schools.com/css/default.asp" scrolling="no"></iframe>
</div>


</body>
</html>

Dodam ze lepszym rozwiazaniem jest file_get_contents() i preg_match_all(), ale jak wolisz.

Użytkownik kapusta + groch edytował ten post 23 06 2010 - 13:55

  • 0

#11 nigraS

nigraS

    Początkujący

  • 59 postów

Napisano 23 06 2010 - 12:18

ahaa, o to chodzi dzięki może kiedyś mi się to przyda.
a co do https, to pozostaje mi tylko podlinkować ..

edit:
udało się ! zrobiłem to co chciałem korzystając z powyższego kodu.
efekt:
http://www.vemma-poland.org/sklep.html

Użytkownik nigraS edytował ten post 23 06 2010 - 13:29

  • 0

#12 kapusta + groch

kapusta + groch

    Obserwator

  • 7 postów

Napisano 23 06 2010 - 14:16

ahaa, o to chodzi dzięki może kiedyś mi się to przyda.
a co do https, to pozostaje mi tylko podlinkować ..

edit:
udało się ! zrobiłem to co chciałem korzystając z powyższego kodu.
efekt:
http://www.vemma-poland.org/sklep.html

Hehe to dobrze, ale jesli chodzi o ten formularz, to chyba wystarczylo go wstawic do iframe bez zadnych marginesow ujemnych, bo on jest na czystej stronie...

EDIT:
Widze blad...nie tlumaczysz formularza :)

Użytkownik kapusta + groch edytował ten post 23 06 2010 - 14:23

  • 0

#13 nigraS

nigraS

    Początkujący

  • 59 postów

Napisano 23 06 2010 - 14:40

u Ciebie po wejściu na moją stronę formularz nie pokazuje sie w języku Polskim? - dziwne..

co do zwykłego iframe, to nie mogłem dać, strona wtedy wygląda tak.
https://secure.vemmaeurope.com/signup_customer.html?referrer=601269605&customer_type=&source=mv.eu&cou=&lang=pl&sponsor=&placement=
i jak się kliknie np. na O Nas, następnie Dołącz do nas i zacznij teraz, wybierze się np. zostań uczestnikiem -> zapisz się, to mój numer referencyjny nie będzie ukryty w linku.
  • 0

#14 kapusta + groch

kapusta + groch

    Obserwator

  • 7 postów

Napisano 23 06 2010 - 15:42

u Ciebie po wejściu na moją stronę formularz nie pokazuje sie w języku Polskim? - dziwne..

co do zwykłego iframe, to nie mogłem dać, strona wtedy wygląda tak.
https://secure.vemmaeurope.com/signup_customer.html?referrer=601269605&customer_type=&source=mv.eu&cou=&lang=pl&sponsor=&placement=
i jak się kliknie np. na O Nas, następnie Dołącz do nas i zacznij teraz, wybierze się np. zostań uczestnikiem -> zapisz się, to mój numer referencyjny nie będzie ukryty w linku.

Aha to juz kapuje.
Formularz pokazuje sie w polskim, chodzi mi o to, ze jak zmienie jezyk na inny (w menu strony), to wszystko jest tlumaczone oprocz wlasnie tego formularza.
Ale byc moze tak musi byc, zwrocilem Ci tylko uwage :)
  • 0

#15 nigraS

nigraS

    Początkujący

  • 59 postów

Napisano 23 06 2010 - 22:44

w sumie to słuszna uwaga - dzięki.

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych