Skocz do zawartości


Zdjęcie

[html/xhtml][inne] Wyłączanie reklam na darmowych serwerach typu yoyo/ugu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Ziele

Ziele

    Biblioteka Zielińskiego

  • 1812 postów

Napisano 18 05 2008 - 19:44

Tak, wiem, że zapewne ktoś z was już słyszał o takim sposobie i nie trzeba się tym tutaj chwalić.
I owszem wiem, że jeśli administracja danego serwera się o tobie dowie zablokuje stronę więc w tym wypadku również nie wykażesz się wiedzą ;) Strona zostanie zablokowana po jakimś czasie jeżeli jest dość popularna, a jeśli korzysta z niej kilka/kilkanaście osób to raczej nikt się nie.

Dla początkujących... Poradnik ten jest wyjątkowo prosto opisany ;)
Wystarczy umiejętność korzystania z klientów FTP za pomocą programów takich jak Total Comander lub FileZilla Oczywiście miło byłoby gdybyście znali również chociaż podstawy języka html choć jeśli zabieracie się za tworzenie stron www to myślę, że owy język opanowaliście choć w najmniejszych stopniu.

FTP - służy do wysyłania plików na serwer
Total Comander - klient ftp
FileZilla - klient ftp


Dzisiaj bowiem zajmiemy się wyłączaniem reklam wyświetlanych na stronach www (chodzi o darmowe hostingi.) Ciekawostką dla was niech stanie się fakt, że reklamy te są "doklejane" na naszej stronie www za pomocą JS przez specjalne programy na serwerach. Jak już zapewne wszyscy się domyślili, aby wyłączyć te reklamy należy zablokować kod JS kodem HTML :) .

JS - obiektowy, skryptowy język programowania
HTML - dominujący język wykorzystywany do tworzenia stron internetowych


Kod JS, który wyświetla reklamy na naszych stronach wygląda mniej więcej tak:
<body>
 <script src="http://www.google-analytics.com/urchin.js" type="text/javascript"></script><script type="text/javascript">_uacct = "UA-1482806-8"; urchinTracker(); </script>
 
 <script src="/yoyo.pnq" type="text/javascript"></script>
 
 <script src="http://ad.yoyo.pl/advertisements/sticker.js?site_id=8849327&site_name=www.nazwa_strony.yoyo.pl" type="text/javascript"></script>
Znacznik <body> umieściłem tam specjalnie, ponieważ to zwykle po nim umieszczany zostaje kod HTML :)
Zdzarza się również, że kod reklamy zostaje umieszczony:
-Przed </html>
-Przed </body>


<html>
- Znacznik otwierający kod html
</html> - Znacznik zamykający kod html
<body> - Znacznik otwierający "ciało" kodu html czyli właściwej treści wyświetlanej na ekranie
</body> - Znacznik zamykający "ciało" kodu html czyli właściwej treści wyświetlanej na ekranie


Oczywiście im strona prostsza tym łatwiej pozbyć się reklamy choć i w dużych serwisach nie stanowi to najmniejszego problemu :) W naszym przykładzie posłużymy się jednym z najpopularniejszych hostingów w Polsce (darmowych) czyli yoyo.pl. W tym jakże zeszpeconym ogromnym banerem hostingu kod znajduje się przed tagiem zamykającym ciało dokumentu czyli przed </body>.


Aby wyłączyć reklamę na tym hostingu standardowe
</span><span class="postbody">
		</body>
	</html>
	</span><span class="postbody">
Zamieniamy na:
<!-- </body> -->
		</body>
	</html>
Co inteligentniejsi zapewne zauważyli, że zmodyfikowaliśmy nasz kod strony o tzw komentarz :)
Dla zaprogramowanego bota jest to moi drodzy dość poważna przeszkoda, ponieważ doklei on swój skrypt przed znacznikiem </body>.
Dla niewiedzących dodam, że to co wpisane w komentarz nie jest wyświetlane na stronie www.
Także nasz skrypt będzie wyglądał następująco:
<span class="postbody">
	</span><span class="postbody">		<!-- </span><span class="postbody"><script src="http://www.google-analytics.com/urchin.js" type="text/javascript"></script><script type="text/javascript">_uacct = "UA-1482806-8"; urchinTracker(); </script>
	
			<script src="/yoyo.pnq" type="text/javascript"></script>
	
	<script src="http://ad.yoyo.pl/advertisements/sticker.js?site_id=8849327&site_name=www.nazwa_strony.yoyo.pl" type="text/javascript"></script></span><span class="postbody">
			</body> -->
		</body>
	</html></span>
Osiągnęliśmy zamierzony cel. Reklama została wyłączona. :)


Oczywiście na yoyo świat się nie kończy więc zajmijmy się kolejnym znanym hostingiem jakim jest ugu ;)
Tam skrypt reklamy wygląda inaczej niż na yoyo dlatego też gdybym tego nie opisał zapewne zaczęłyby się zbędne pytania "A co? A gdzie? A jak?"
Przejdźmy więc do rzeczy...


A co? A TO czyli skrypt z reklamą doklejony przez program
<span class="postbody"><noscript></noscript><div><script type="text/javascript" src="http://img.ugu.pl/advert.js"></script></div></span>
A Jak? A TAK czyli to
<span class="postbody">	</head>
	<body></span>
Zamieniamy na TO
<span class="postbody">		 </head>
		<!-- <body> -->
	<body></span>
A gdzie? A TU czyli poniżej tagu <body> ;)


Lekcja pierwsza usuwanie bannerów reklamowych ze stron www wykuta od deski do deski? No to super ;) Bo teraz zajmiemy się czymś bardziej złożonym, a dokladnie usuwaniem Niechcianych odnośników oraz bannerów reklamowych na forach internetowych ;)


Najpierw zajmijmy się usunięciem bannerów, ponieważ to robiiśmy już wcześniej i macie jakąś wprawę w tej sprawie :D
No więc odpalmy sobie plik

\Templates\Nazwa_Stylu\overall_footer.tpl

W którym mamy kod:
<span class="postbody">
	<div align="center"><span class="copyright">
	{ADMIN_LINK}
	
		<!--
		   We request you retain the full copyright notice below including the link to <a href="http://www.phpbb.com./" rel="nofollow" target="_blank" class="postlink">www.phpbb.com.</a>
	   This not only gives respect to the large amount of time given freely by the developers
	   but also helps build interest, traffic and use of phpBB 2.0. If you cannot (for good
	   reason) retain the full copyright we request you at least leave in place the
	   Powered by phpBB line, with phpBB linked to <a href="http://www.phpbb.com./" rel="nofollow" target="_blank" class="postlink">www.phpbb.com.</a> If you refuse
	   to include even this then support on our forums may be affected.
	
		   The phpBB Group : 2002
		// -->
		Powered by <a href="http://www.phpbb.com/" target="_phpbb" class="copyright">phpBB</a> ? 2001, 2005 phpBB Group
	{TRANSLATION_INFO}</span></div>
				  </td>
			   </tr>
			</table>
		</body>
	</html>
	</span>
Co macie zrobić...? Powinniście wiedziećDołączona grafika ;) Ale jeżeli nadal nie zrozumieliście tej zasady to należy umieścić kopię znacznika </body> pomiędzy znacznikami komentarza czyli:
<span class="postbody">	<!-- Komentarz;) --> </span>
Wchodzimy na stronę i... Czary mary bannera nie ma ! :o


Przed nami zadanie z lekka trudniejsze, ponieważ do edycji mamy już dwa pliki forum :)
Index_body.tpl oraz plik, w którym usuwaliśmy banner czyli overall_footer.tpl
Na samym końcu Index_body.tpl dopisujemy znak rozpoczynający komentarz:

</span><span class="postbody">
	
	<!--
	
		</span><span class="postbody">
A w drugim pliku dla odmiany czyli na samym początku dopisujemy znacznik kończący komentarz:
</span><span class="postbody">
	
	 -->
	
	</span><span class="postbody">
Dla mało rozgarniętych zamieszczam uzupełnioną już zawartość obu plików ;) :
overall_footer.tpl
<div class='codetop'>CODE</div><div class='codemain' style='height:200px;white-space:pre;overflow:auto'>
-->

<div align="center"><span class="copyright"><br />{ADMIN_LINK}<br />



Powered by <a href="http://www.phpbb.com/" target="_phpbb" class="copyright">phpBB</a> ? 2001, 2005 phpBB Group<br />{TRANSLATION_INFO}</span></div>
</td>
</tr>
</table>

</body>
</html>
</div>
Oraz Index_body.tpl
	 {LAST_VISIT_DATE}
	 
 {CURRENT_TIME}
	 {L_INDEX}	
 
 {L_SEARCH_NEW}
	 {L_SEARCH_SELF}
 
 
		 {L_SEARCH_UNANSWERED}
 
  {L_FORUM}	  {L_TOPICS}	  {L_POSTS}	  {L_LASTPOST} 
 
		 {catrow.CAT_DESC}	 
	 {catrow.forumrow.L_FORUM_FOLDER_ALT}	{catrow.forumrow.FORUM_NAME}
 
 {catrow.forumrow.FORUM_DESC}
 
	 {catrow.forumrow.L_MODERATOR} {catrow.forumrow.MODERATORS}	 {catrow.forumrow.TOPICS}	{catrow.forumrow.POSTS}	{catrow.forumrow.LAST_POST}
 
 {L_MARK_FORUMS_READ}
 
	 {S_TIMEZONE}
 
		 {L_WHO_IS_ONLINE}
 
	 {L_WHO_IS_ONLINE}	{TOTAL_POSTS}
 
 {TOTAL_USERS}
 
	 {NEWEST_USER}
 
		 {TOTAL_USERS_ONLINE}   [ {L_WHOSONLINE_ADMIN} ]   [ {L_WHOSONLINE_MOD} ]
 
			 {RECORD_USERS}
 
		 {LOGGED_IN_USER_LIST}
 
 
	 {L_ONLINE_EXPLAIN}
 
 
 {L_LOGIN_LOGOUT}
 
	 {L_USERNAME}:
 
			{L_PASSWORD}:
 
				  {L_AUTO_LOGIN}
 
 
 
 {L_NEW_POSTS}	{L_NEW_POSTS}		  {L_NO_NEW_POSTS}	{L_NO_NEW_POSTS}
		   {L_FORUM_LOCKED}	{L_FORUM_LOCKED}


Teraz tak jak poprzednio wykonamy ten sam przykłąd tyle, że na popularnym serwerze ugu.pl
Będzie nieco prościej, ponieważ tutaj edytujemy tylko jeden plik, a dokładniej overall_footer.tpl

Źródło:

\templates\Nazwa_Stylu\overall_header.tpl


Składnię:
		</head>
	<body bgcolor="{T_BODY_BGCOLOR}" text="{T_BODY_TEXT}" link="{T_BODY_LINK}" vlink="{T_BODY_VLINK}">

Modyfikujemy na:
	</head>
		<!-- <body> -->
			<body bgcolor="{T_BODY_BGCOLOR}" text="{T_BODY_TEXT}" link="{T_BODY_LINK}" vlink="{T_BODY_VLINK}">

Jak widać dodaliśmy liniję:
<!-- <body> -->


Ponieważ już spociły mi się ręce od pisania postanowiłem powoli kończyć ;)
Ostatnim przykładem niech będzie wyłączenie reklam na bardzo popularnym cms'ie jakiem jest
php-fusion.



Przejdźmy do rzeczy... Otwieramy plik footer.php o zawartości:
<?php
	/*---------------------------------------------------+
	| PHP-Fusion 6 Content Management System
	+----------------------------------------------------+
	| Copyright ? 2002 - 2006 Nick Jones
	| http://www.php-fusion.co.uk/
	+----------------------------------------------------+
	| Released under the terms & conditions of v2 of the
	| GNU General Public License. For details refer to
	| the included gpl.txt file or visit http://gnu.org
	+----------------------------------------------------*/
	if (!defined("IN_FUSION")) { header("Location: index.php"); exit; }
	
	render_footer(false);
	
	echo "</body>\n</html>\n";
	
	if (iADMIN) {
	   $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'");
	   $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'");
	   $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."captcha WHERE captcha_datestamp < '".(time()-360)."'");
	   $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'");
	}
	
	mysql_close();
	
	ob_end_flush();
	?>
I linię
echo "</body>\n</html>\n";
Podmieniamy na
echo "<!-- </body> --> </body>\n</html>\n";
Nasz komentarz musi znajdować się w echo, ponieważ tym razem modyfikujemy część kodu php


Ech... Miałem kończyć, a tu zapomniałbym o drugim hostingu :P (jak zacząłem na obu to na obu skończę)



Otwieramy plik subheader.php i kod:
</head>
	<body bgcolor='$body_bg' text='$body_text'>\n";
Podmieniamy na:
</head><!-- <body> -->
	<body bgcolor='$body_bg' text='$body_text'>\n";


Powyższe przykłady powinni działać również na pozostałcyh serwerach. Mam nadzieję, że zasada została zrozumiana ;)


PS.
Jeżeli władze yoyo nie chcą tego tutoriala to jak najbardziej możecie go skasować..

  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: tworzenie stron internetowych



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych