Skocz do zawartości


Zdjęcie

[html/xhtml] problem z kodowaniem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 minsterok

minsterok

    Nowy

  • 3 postów

Napisano 04 01 2009 - 19:40

Witam,
mam pewiem problem ze swoja strona internetowa, mianowicie chodzi tam o polskie znaki, a dzieje sie o tyle dziwnie ze na niektorych zakladkach strony znaki polskie sa wyswietlane w sposob normalny - oczekiwany, a na innych po prostu ich nie widac pokazuja sie w ich miejscach rozne inne symbole Dołączona grafika w postaci kolek, kwadratow i innych figur... Sprawdzalem strone na roznych komputerach, lecz na wszystkich ( poza moim ) ow problem wystepuje :P . Jezeli wiecie co moze byc przyczyna to prosze o odpowiedz.
z gory dzieki... ;D

  • 0

#2 Lejto

Lejto

    Początkujący

  • 81 postów

Napisano 09 01 2009 - 15:43

pewnie masz złe kodowanie pokaż jakiego kodowania używasz

  • 0

#3 Ziele

Ziele

    Biblioteka Zielińskiego

  • 1812 postów

Napisano 10 01 2009 - 16:49

Ustaw kodowanie iso-8859-2 lub utf-8
  • 0

#4 Kai

Kai

    Stały użytkownik

  • 237 postów

Napisano 17 01 2009 - 19:08

Dla statycznej strony (text/html):
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" />
+ kodowanie samych plików (zapis/odczyt) jako UTF8.

  • 0

Podobne tematy

Nie znalazłem podobnego tematu - chcę założyć nowy wątek i uzyskać szybką pomoc!
Zobacz więcej tematów z tagiem: kodowanie znaków



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych