Skocz do zawartości

Zdjęcie

Grono.net wyparowało z sieci

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 18 07 2012 - 11:17

Sporym echem odbiło się przez Internet niespodziewane zamknięcie przez właścicieli, a wręcz usunięcie najstarszego polskiego serwisu społecznościowego Grono.net
Z dnia na dzień użytkownicy próbujący wejść na stronę otrzymywali przekierowanie na usługę wirtualnego dysku grono.net.pl i nie był to przypadek, ponieważ właściciel obu tych serwisów widnieje taki sam. Dziś domena przekierowuje do serwisu obsługującego domenę GoDaddy, ale nie smak pozostał po fakcie w jaki sposób zostało potraktowane prawie 2 miliony użytkowników portalu społecznościowego i grup dyskusyjnych. Rodzi to pewne obawy jak łatwo ulotne są nasze kontakty i znajomości w Internecie. A wy jak uważacie, nadal warto ufać bezgranicznie portalom społecznościowym i forom jak np. nk czy fb?

ps. nie wiem jak wy, ale ja bym nie skorzystał z tak ulotnego dysku wirtualnego ;)

• 0

#2 MarcoMarc

MarcoMarc

Początkujący

• 109 postów

Napisano 19 07 2012 - 11:43

Teraz tylko czekać aż upadnie nk :-)

FB czyli największy na świecie portal do masowej inwigilacji ;-)
Ja żadnemu portalowi społ. nie ufam, chociaż sam posiadam konto na FB, bo nie da się ukryć jest to wygodne :)
Jakby nagle usuneli mi konto szczególnie bym nie płakał..
Podczas użytkownika konta na fb trzymam się paru zasad:
- nie dodaję żadnych ale to żadnych aplikacji które są chociaż troszkę podejrzane, nie mam także w ogóle gier
- nie mam znajomych których nie znam
- nie podaję żadnych informacji o sobie i znajomych które ktoś by mógł kiedyś wykorzystać
- dla osób z poza znajomych mam ustawione ograniczone informacje
- nie klikam w byle co ;-)

śmieszy mnie tylko ufność ludzi korzystających z aplikacji typu kto mnie oglądał, albo ile razy tym bardziej, że FB oficjalnie
potwierdził, że nie przetrzymuje żadnych danych dot. odwiedziń i żadna aplikacja nie jest w stanie tutaj coś zmienić.
No ale cóż ludzie są ciekawscy z natury .....

• 0

#3 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 19 07 2012 - 13:01

Odnośnie Facebooka dużo się może zmienić jak zintegrują z nim płatności internetowe. Projekt jest już w wersji beta, więc na produkt końcowy przyjdzie nam niedługo czekać i na pewno nie będą to eurogąbki :D. Pytanie czy pojawi się nowa zakładka np. dodaj kontrahenta czy płatności będą ograniczone do grona przyjaciół tylko. Pomysł naprawdę rewolucyjny i zapewne odbierze Paypalowi część klientów.

ps. podobny problem aplikacji z nieznanego źródła dotyczy Androida, tam też można sporo informacji wykraść.
  • 0

#4 MarcoMarc

MarcoMarc

Początkujący

• 109 postów

Napisano 19 07 2012 - 14:55

No to będzie ciekawe :)

co do aplikacji to pod przykrywką głupiego kalendarza potrafi ukrywać się cwane dzieło całkowicie przejmujące kontrolę nad Twoim kontem :)
No a następnie wykorzystujące je np do rozsyłania SPAMu :)
  • 0

#5 Qauke

Qauke

Expert

• 5 156 postów

Napisano 19 07 2012 - 21:31

I wiecie co , ostatnio próbowałem wejść na FB wpisałem login i hasło a tu po chwili pokazało mi się komunikat że już jestem zalogowany ;] a na portal nie wchodziłem około dwóch tygodni ;]
  • 0

#6 MarcoMarc

MarcoMarc

Początkujący

• 109 postów

Napisano 20 07 2012 - 08:12

No to ciekawostka :-) włącz sobie powiadamianie na maila o logowaniach :-)
  • 0

#7 tomek901028

tomek901028

Początkujący

• 100 postów

Napisano 18 08 2012 - 20:38

Grono to porażka... chcieli zagrozić NK zanim ta platforma się rozbudowała, nie udało się, zbyt dużo ambicji.
  • 0

#8 Ziele

Ziele

Biblioteka Zielińskiego

• 1 812 postów

Napisano 26 08 2012 - 21:43

Dla mnie grono było lepsze niż nk, ale trzeba przyznać, że wszystkie te portale upadają na rzecz fb, bo po prostu jest szybszy, wygodniejszy i teraz prawie wszystko jest z nim zintegrowane.
  • 0

#9 Twixx

Twixx

Obserwator

• 5 postów

Napisano 27 08 2012 - 23:58

Ja na szczęście nie mam na żadnym z portali konta i problem z głowy. ;] nie lubię podawać info o sobie obcym ludziom.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych