Skocz do zawartości


Zdjęcie

błąd- sterownik karty graficznej AMD przestał działać


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 luko91

luko91

    Początkujący

  • 13 postów

Napisano 17 02 2013 - 04:34

Witam , jak w temacie, po włączeniu gry world of tanks , a dokładniej nie zaraz po włączeniu tylko gdy przełączę się w tryb bitwy czyli mogę sobie jeździć czołgiem , po chwili gra się zawiesza i ekran się wyłącza na chwilę i wyskakuje ten komunikat .
I jest tak za każdym razem. System 2 dni temu instalowany więc wszystkie sterowniki najnowsze ze stron producentów , (bios tez najnowszy) przed formatem miałem podobny problem , nie wiem jak z tą grą bo jej nie miałem ale czasami w innych grach wieszał się całkiem- wyskakiwał bluescreen i sie resetował. I czasem - dość rzadko ale jednak , jak włączałem jakiś film na youtubie zamiast filmu był zielony obraz i po chwili się też resetował z bluescreenem. Aktualnie nie ma problemu z youtubem ( czyli flashem) .
Mój system to windows 7 32b pro.
Komputer:
pavilion 3060ev
karta grafiki radeon HD 5650
4 gb ram
procek i7 1,6x4

  • 0

#2 Reedd

Reedd

    Stały użytkownik

  • 348 postów

Napisano 17 02 2013 - 10:22

Spróbuj może coś takiego .

  • 0

#3 luko91

luko91

    Początkujący

  • 13 postów

Napisano 17 02 2013 - 17:10

Tak jak napisałem wyżej wszystkie sterowniki dopiero co pobierałem i instalowałem więc są aktualne , i robiąc jak filmie też mi pokazuje że są aktualne .
  • 0

#4 Reedd

Reedd

    Stały użytkownik

  • 348 postów

Napisano 17 02 2013 - 18:55

Może wina nie leży w software , tylko hardware? To laptop? Rozkręcałeś go chociaż raz i czyściłeś?
  • 0

#5 luko91

luko91

    Początkujący

  • 13 postów

Napisano 17 02 2013 - 21:54

ma on troche ponad 2 lata ale nie tak dawno może z pół roku temu był w serwisie i wymieniali m.in. touchpad i ekran i chyba płytę główną bo nie działały prawidłowo więc na pewno go wyczyścili. Innych problemów z kartą graficzna nie ma , filmy wyświetla dobrze , nie wiem jak jest z innymi grami.
  • 0

#6 Sicknature

Sicknature

    A$AP Rocky - Peso

  • 1648 postów

Napisano 17 02 2013 - 22:49

to sprawdź czy w innych grach jest ten sam problem
  • 0

#7 luko91

luko91

    Początkujący

  • 13 postów

Napisano 18 02 2013 - 03:50

zainstalowałem program furmark większość testów było wszystko ok jedynie jak dałem największą rozdzielczość tj. 6400x4800 i anti-aliasing x4 albo x8 to też wyskakiwał ten błąd , a co jeszcze zauważyłem , uruchomiłem także program GPU Shark który wchodzi w zestaw tego furmarka i jak wyskakuje mi ten błąd to pokazuje że aktualne taktowanie gpu to 100 MHz a pamięci 150MHz , gdzie normalnie jest odpowiednio 550 i 800 , ale to chyba dlatego że program się wiesza więc grafika nie musi pracować na full i taktowanie spada , dodam jeszcze że temp. gpu to 83st a procka ... nawet 89 było

Użytkownik luko91 edytował ten post 18 02 2013 - 03:52

  • 0

#8 Reedd

Reedd

    Stały użytkownik

  • 348 postów

Napisano 18 02 2013 - 09:31

Karta Ci się grzeje jak ją przyciśniesz .
Jaki zasilacz?
  • 0

#9 luko91

luko91

    Początkujący

  • 13 postów

Napisano 18 02 2013 - 17:53

w tym komputerze to wszystko się bardzo grzeje procek także , zasilacz oryginalny 120 W
  • 0

#10 Reedd

Reedd

    Stały użytkownik

  • 348 postów

Napisano 18 02 2013 - 19:18

Może znów osiadł kurz na wiatraczku i się grzeje? Gdzie laptop stoi? Pamiętaj , żeby go nigdzie nie dociskać od strony , której wiatraczek sobie dmucha bo może się spalić.

Użytkownik Reedd edytował ten post 18 02 2013 - 19:20

  • 0

#11 luko91

luko91

    Początkujący

  • 13 postów

Napisano 18 02 2013 - 20:44

tzn. nawet jak wrócił z serwisu zbyt dużej poprawy nie było , a tydzień później tak samo się grzał , podczas testów laptop był na biurku ale tylko ta część gdzie nie ma wentylatorów reszta laptopa wychodziła za biurko tak żeby był jak najlepszy dostęp do powietrza, więc wentylatory nie były w żaden sposób zasłonięte . Co ciekawe przed formatem jak grałem w monopoly 3d to sie tak nagrzał się się wyłączył . Czyli jak widać temperatury które osiągnąłem podczas testu nie były jeszcze na tyle wysokie żeby go "wyłączyć awaryjnie" .

Użytkownik luko91 edytował ten post 18 02 2013 - 20:45

  • 0

#12 Reedd

Reedd

    Stały użytkownik

  • 348 postów

Napisano 18 02 2013 - 20:52

A co w serwisie wymieniali? Mój laptop tak się grzał , że jak zaniosłem do sklepu w którym go kupiłem , gościu dotknął i się oparzył w palec :D , oddałem na gwarancję i wyczyścili mi wentylator wymienili dysk twardy . Teraz temperatury są ok. Tylko , że mi się tak grzał po 2 miesiącach od kupna , więc wcale bym się nie zdziwił jakby w tym było to samo.

Użytkownik Reedd edytował ten post 18 02 2013 - 20:55

  • 0

#13 luko91

luko91

    Początkujący

  • 13 postów

Napisano 19 02 2013 - 00:22

płytę glówną - gniazdo rj45 było źle wyrobione chyba bo nie dało się wyjąć końcówki , touchpad - lewy przycisk nie działał, ekran - na nim kilka pixeli było wypalonych , i chyba tyle , ale rzeczywiście chyba będzie trzeba go rozkręcić i przeczyścić , ale raczej nie jest to problem grzania się tylko inny bo podczas testu przy temperaturze mniej więcej takiej samej ale trochę mniejszym obciążeniu nic złego się nie działo , a jak dałem anty-aliasing na fulla wtedy dopiero sterownik przestawał działać.
  • 0

#14 Reedd

Reedd

    Stały użytkownik

  • 348 postów

Napisano 19 02 2013 - 10:31

Bo mu za dużo dałeś w obroty , to się karta przegrzała , ja jak włączyłem grę Skyrim na full detale na moim laptopie to od razu blue screen wyłączył , a jak gra powiedzmy na medium to jest te 25-30 fps . Nie włączaj anty-aliasingu i innych tego typu rzeczy , bo do tego na prawdę trzeba mieć mocnego kompa.
  • 0

#15 luko91

luko91

    Początkujący

  • 13 postów

Napisano 19 02 2013 - 22:32

no tak ale to nie rozwiąże problemu zawieszania się tego sterownika
  • 0

#16 Reedd

Reedd

    Stały użytkownik

  • 348 postów

Napisano 19 02 2013 - 22:33

Jeśli nie będziesz ustawiał max wszystkiego tzn antyaliasingu i innych pierdół to skąd wiesz? Może po prostu wymagasz od karty za dużo ?

Użytkownik Reedd edytował ten post 19 02 2013 - 22:34

  • 0

#17 luko91

luko91

    Początkujący

  • 13 postów

Napisano 20 02 2013 - 02:50

to ustawiłem w tym programie do testowania grafiki a w grach nie mam maksymalnych wartości ustawionych tylko przeważnie średnie
  • 0

#18 Reedd

Reedd

    Stały użytkownik

  • 348 postów

Napisano 20 02 2013 - 09:41

Hmm , może masz możliwość podłączenia karty inny kablem? Może to kabel jest uszkodzony?
  • 0

#19 luko91

luko91

    Początkujący

  • 13 postów

Napisano 21 02 2013 - 01:44

nie rozumiem jaki kabel masz na myśli z tego co wiem grafika jest albo na PCI albo zintegrowana więc gdzie tu kabel?
  • 0

#20 Reedd

Reedd

    Stały użytkownik

  • 348 postów

Napisano 21 02 2013 - 09:28

I znowu palnąłem straszną głupotę :o . Chodzi mi czy masz możliwość spróbować włożyć kartę do innego kompa i tam ją sprawdzić.

  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: AMD sterownik ekranu przestał działać



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych