Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Zdjęcie

Wiele monitorów - NVIDIA - trudny problem - nagroda za rozwiązanie:)


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Xavier

Xavier

    Nowy

  • 4 postów

Napisano 07 09 2007 - 12:19

Witam wszystkich,
Słuchajcie nikt nie potrafi mi pomóc, nawet w firmie ASUS, w której zakupiłem kartę graficzną czekam już drugi tydzień na odpowiedź. Dzisiaj tam dzwoniłem, technik, który zajmuje się kartami graficznymi jest na chorobowym, to powoduje zwłokę, za co konsultant telefoniczny mnie solennie przepraszał. Co z tego, ja mam dzisiaj party w domu i chce ustawić na telewizorze teledyski, a nie mogę podłączyć nowo zakupionej karty do telewizora. Oto szczegółowy opis problemu:

Problem z ustawieniem wielu monitorów przy pomocy karty graficznej ASUS EN7300GS na chipsecie NVIDIA GEFORCE 7300GS

Karta posiada 7 pinowe wyjście S-VIDEO na telewizor, jak na rysunku rys1

Ponieważ mój telewizor ma 4 pinowe wejście S-VIDEO i ponieważ wszędzie w Internecie piszą, że kabel 4 pinowy bez problemu przesyła sygnał podłączony do wyjść 7-pinowych (problemy np. czarno-biały obraz dotyczą, niektórych kart, ale podobno nie mojej), to używam właśnie takiego 4 pinowego kabla.



Problem jest następujący, kiedy wchodzę do Panelu sterowania NVIDIA w konfigurowanie wielu monitorów widzę obraz jak na rysunku rys2

Kiedy klikam na klonowanie jak na rysunku rys3 i daje Zastosuj, wybór z powrotem automatycznie wraca na monitor pojedynczy jak na rysunku rys2

Robiłem już chyba wszystko, co przyszło mi do głowy, a uparty Panel sterowania NVIDIA zawsze wraca do pojedynczego monitora (tak samo dla trybu dual-view).

Jeżeli do sprawy podejdę od innej strony i w ustawieniach ekranu jak na rysunku rys4 dołączę monitor nr 2, ekran wydaje się dołączony jak na rysunku rys5 ale kiedy daję Zastosuj ekran z powrotem się dezaktywuje jak na poprzednim rysunku rys4

Pomóżcie!Dołączona grafika!Dołączona grafika

Specyfikacja mojego kompa:
Karta graficzna
Graphic Card
EN7300 Series

[Specyfikacja płyty głównej]
*Dostawca płyty głównej : FOXCONN
*Wersja płyty głównej : K8M890M2MB

[Specyfikacja Procesora]
*Dostawca Procesora : AMD
*Typ Procesora : Athlon 64 X2 Dual Core 4000+
*Prędkość Procesora : 2.10 GHz x 2

*System Operacyjny : Vista 32bit

  • 0

#2 sklsk

sklsk

    Stały użytkownik

  • 232 postów

Napisano 07 09 2007 - 12:33

jak ustawiasz klonowanie czy dualview, to masz fizycznie podpięty telewizor do karty głównej?
zawsze możesz podpiąć tylko telewizor, wtedy sygnał powinien zostać automatycznie przydzielony na wyjście svideo

  • 0

#3 Xavier

Xavier

    Nowy

    Autor tematu
  • 4 postów

Napisano 07 09 2007 - 13:05

Tak, jak najbardziej mam podpięty fizycznie telewizor do karty graficznej 4 pinowym kablem S-VIDEO w momencie prób przełączania na wiele monitorów. Nie próbowałem odłączać monitora i podłączać sam telewizor. Spróbuję jak wrócę z pracy, ale podejrzewam, że jeśli nawet to połowiczne rozwiązanie problemu. Zastanawiałem się, czy to nie problem Visty. Wcześniej miałem inny, stary komputer i starą kartę NVIDIA Geforce 2 MX pod WIN XP. Nie było najmniejszego problemu. Kupiłem nowy komputer, nową kartę, a tu taki zawód:(
  • 0

#4 sklsk

sklsk

    Stały użytkownik

  • 232 postów

Napisano 07 09 2007 - 13:32

może jeszcze sterowniki, właśnie tak był bardzo często na starych kartach, że jak brakowało podstawowego sterownika to system nie widział dodatkowego wyjścia tv, mimo że podawało mu się najnowsze sterowniki
na tym zrzucie co dawałeś nie jest widoczny tv tylko monitor, czy jak jest wpięty tv to masz na zakładce wyszczególniony inny monitor bądź tv oprócz monitora podstawowego?
  • 0

#5 meesha

meesha

    Zaawansowany użytkownik

  • 527 postów

Napisano 09 09 2007 - 16:27

Po prawej stronie jest coś takiego jak "mojego monitora nie ma na liście". Kliknij na to, pojawi się okienko, zaznacz drugą opcję (wymuś wykrywanie tv) i zrestartuj windowsa.
  • 0

#6 Xavier

Xavier

    Nowy

    Autor tematu
  • 4 postów

Napisano 09 09 2007 - 22:09

Zrobiłem jak radziłeś sklsk tzn. odłączyłem monitor i podłączyłem sam telewizor i o dziwo zadziałało. Należy Ci się nagroda, bo uratowałeś moją imprezę i mogłem teledyski puszczać na tv. Natomiast przy podłączonym zarówno monitorze jak i telewizorze nie da się nic zrobić tzn. każde naciśnięcie Zastosuj powoduje powrót do pojedynczego monitora. I tak kiedy próbuje wybrać monitor z listyrys 5 nie ma go tam, więc wybieram jak radzi meesha wykrywanie monitorówrys 6 i rys 7 i po przyciśnięciu przycisku Zastosuj wybór przełącza się z powrotem na pojedynczy monitor.
  • 0

#7 Raidenek

Raidenek

    Początkujący

  • 11 postów

Napisano 10 09 2007 - 00:28

a co było nagrodą :rolleyes:?

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych