Skocz do zawartości


Zdjęcie

Ram 1600mhz pracuja na 800mhz


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 sito93

sito93

    Początkujący

  • 23 postów

Napisano 18 12 2009 - 10:25

Witam.
Tak jak w temacie, moje ramy pracuja na niższej prędkości. Mam płyte główną ma770t-ud3p i GoodRam pc3 1600mhz a pracują one na 800mhz... W czym może być problem??
Sprawdzałem w Easy Tune.
Dołączona grafika

  • 0

#2 Gość_Ruffriders_*

Gość_Ruffriders_*

Napisano 18 12 2009 - 10:36

Dokładnie tym że ta płyta ma problemy z obsługą większości pamięci o wyższym takcie niż 1333MHz sam mam taktowanie na 1333MHz a pracują na 1066 i żadne o/c nie pomaga :) Próbowałes w BIOSie przestawiać je na 1333 lub choć na 1066?

  • 0

#3 fernandez

fernandez

    150% normy

  • 1866 postów

Napisano 18 12 2009 - 11:10

jesli pokazuje 800 to wszystko jest dobrze

poniewaz rzeczywiste taktowanie jest 800MHz
natomiast dla DDR (nie wazne czy DDR(1), DDR2 czy DDR3), zeby uzyskac taktowanie efektywne (czyli takie, na ktorej te pamieci pracuja) mnozymy to przez 2 i w ten sposob mamy 1600MHz


to co pokazales nie koniecznie musi "mowic" jak w danej chwili taktowana jest pamiec - najlepiej w tym celu uzyc CPU-Z (zakladka Memory)
  • 0

#4 sito93

sito93

    Początkujący

  • 23 postów

Napisano 18 12 2009 - 11:47

Aha więc jest wszystko dobrze?? Nic nie zmieniałem w BIOS-ie, nie znam się za bardzo na tym.
  • 0

#5 fernandez

fernandez

    150% normy

  • 1866 postów

Napisano 18 12 2009 - 14:48

a co pokazuje CPU-Z?
  • 0

#6 sito93

sito93

    Początkujący

  • 23 postów

Napisano 18 12 2009 - 15:13

Dołączona grafika
  • 0

#7 sw29l

sw29l

    Charlie Don't Surf !

  • 1958 postów

Napisano 18 12 2009 - 16:14

problemu nie ma, pamieci pracuja zgodnie z ustawieniami fsb procesora 1333MHz.Zamien drugą kosć pamięci slotem bo masz tryb 'single" a powinno być "dual"
  • 0

#8 sito93

sito93

    Początkujący

  • 23 postów

Napisano 18 12 2009 - 16:51

To mam po prostu przełożyć ram miejscami czy coś w biosie robić?
  • 0

#9 Gość_Ruffriders_*

Gość_Ruffriders_*

Napisano 18 12 2009 - 17:21

Tak po prostu przełóż kości.
  • 0

#10 fernandez

fernandez

    150% normy

  • 1866 postów

Napisano 18 12 2009 - 18:18

problemu nie ma, pamieci pracuja zgodnie z ustawieniami fsb procesora 1333MHz.Zamien drugą kosć pamięci slotem bo masz tryb 'single" a powinno być "dual"

nie jest dobrze
powinno byc 800MHz, bo ma pamieci 1600MHz



pocieszyc moze fakt, ze nie tylko Ty masz problemy z koscmi 1600MHz na tej plycie
  • 0

#11 sito93

sito93

    Początkujący

  • 23 postów

Napisano 18 12 2009 - 19:03

Może trzeba zmienić napięcie w biosie dla ramów ??. Przełożyłem kość i nadal wyświetla tyle samo...

  • 0

#12 Gość_Ruffriders_*

Gość_Ruffriders_*

Napisano 18 12 2009 - 19:08

Kostki na tej mobo masz w slotach tego samego koloru? Bo jak nie dualu nie będzie.

  • 0

#13 Celdur

Celdur

    Republic of Gamers

  • 6100 postów

Napisano 18 12 2009 - 19:08

Skoro masz ustawiony mnożnik dla pamięci x5.55 w Bios to zawsze będzie Ci pokazywało ok 669mhz.
Obecnie Twoja pamięć działa na 1333mhz CL8. Musisz sobie zmienić mnożnik na x6.66 abyś miał 1600mhz.
I wtedy 1.8V dla pamięci to minimum. Mi się moich 1600mhz nie udało ustawić poprawnie, aby pod wielkim obciążeniem nie walnęło BSOD'em.
Musiałem zniżyć do 1333mhz i tak obecnie zostało.
  • 0

#14 sito93

sito93

    Początkujący

  • 23 postów

Napisano 18 12 2009 - 20:01

Mam w biosie ustawione na x6.66 i ustawiłem 1,8 ale nic to nie dało. W biose wyświetla ze pracuje na 1333mhz
  • 0

#15 jackass

jackass

    Staruszek Jack

  • 8823 postów

Napisano 18 12 2009 - 20:06

zostaw jak jest , ta mobo ma problemy z pamieciami 1600MHz , zostaw te 1333MHz i spróbuj zmniejszyć timingi.
  • 0

#16 sito93

sito93

    Początkujący

  • 23 postów

Napisano 18 12 2009 - 20:12

Szczerze to jestem zielony w tych sprawach... nigdy nie bawiłem się w O/C itp.
  • 0

#17 makensis

makensis

    Naczelny

  • 5035 postów

Napisano 20 12 2009 - 11:32

Czasem można dowoltować pamięci jeśli producent podaje nominalne napięcie większe od tego co proponuje płyta główna.

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych