Skocz do zawartości


Zdjęcie

Problem z rdzeniem w płycie głównej


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 adrian2503x

adrian2503x

    Nowy

  • 4 postów

Napisano 12 11 2013 - 19:17

Witam.

Problem polega na tym, że pomimo tego, że mam dwu-rdzeniowy procesor to w niektórych programach pokazuje, że mam 1 a w innych tak jak jest naprawdę czyli 2. Stratę jednego rdzenia doskonale widać m.in w grach czy też to w programach które potrzebują większej mocy obliczeniowej niż tylko 1 rdzeń..  Nie mam pojęcia co może się dziać, może to być niedopasowanie procesora do płyty czy co? Szukałem problemu w internecie na ten temat i pisali coś, że płyta "blokuje" 1 rdzeń etc.. Chciałbym się dowiedziec co mogę zrobić aby odzyskać swojego rdzenia i mieć standardowo 2 :D  Komputer był składany w sklepie na zamówienie oczywiście zestaw "doradził" mi sprzedawca w sklepie.

 

Moja płyta główna: GIGABYTE GA-M52L-S3P

Mój procesor: AMD Athlon II X2 250 3.0GHz

 

 



  • 0

#2 Gość_andrzejewski_*

Gość_andrzejewski_*

Napisano 12 11 2013 - 19:42

Witam.

Problem polega na tym, że pomimo tego, że mam dwu-rdzeniowy procesor to w niektórych programach pokazuje, że mam 1 a w innych tak jak jest naprawdę czyli 2. Stratę jednego rdzenia doskonale widać m.in w grach czy też to w programach które potrzebują większej mocy obliczeniowej niż tylko 1 rdzeń..  Nie mam pojęcia co może się dziać, może to być niedopasowanie procesora do płyty czy co? Szukałem problemu w internecie na ten temat i pisali coś, że płyta "blokuje" 1 rdzeń etc.. Chciałbym się dowiedziec co mogę zrobić aby odzyskać swojego rdzenia i mieć standardowo 2 :D  Komputer był składany w sklepie na zamówienie oczywiście zestaw "doradził" mi sprzedawca w sklepie.

 

Moja płyta główna: GIGABYTE GA-M52L-S3P

Mój procesor: AMD Athlon II X2 250 3.0GHz

zacznijmy od tego, ze ta płyta do shit budżetowy... bo dla mnie 3+1 to jakas kpina... 

 

podaj reszte podzespołów i jaki system..



  • 0

#3 adrian2503x

adrian2503x

    Nowy

  • 4 postów

Napisano 12 11 2013 - 19:59

System win xp/7 64 bit

Obecnie korzystam z 7.

Grafika : NVIDIA GeForce 9600 GSO 512

RAM : DIMM1: GoodRAM GR800D264L6/2G 2+1 GB

Standardowy zasilacz take me 400


  • 0

#4 Gość_andrzejewski_*

Gość_andrzejewski_*

Napisano 12 11 2013 - 21:03

System win xp/7 64 bit

Obecnie korzystam z 7.

Grafika : NVIDIA GeForce 9600 GSO 512

RAM : DIMM1: GoodRAM GR800D264L6/2G 2+1 GB

Standardowy zasilacz take me 400

zasilacz do wymiany... i radze szybko...


  • 0

#5 adrian2503x

adrian2503x

    Nowy

  • 4 postów

Napisano 12 11 2013 - 21:05

zasilacz do wymiany... i radze szybko...

Miałem wcześniej 650w ale stwierdziłem, że nie potrzebuje tak dużego i zostawiłem standardowy

Napięcia ma nawet w miarę to chyba nie ma sensu zmieniać :D


  • 0

#6 viris33

viris33

    Administrator

  • 4594 postów

Napisano 12 11 2013 - 22:11

Napięcia ma nawet w miarę to chyba nie ma sensu zmieniać :D

W miarę to znaczy jakie ? Czym mierzone ? Na oko czy kalkulatorem ?

 

Chyba nie wiesz do czego potrafi być zdolny Take Me.... Jednemu pół pokoju spaliło a co najlepsze komputer był wyłączony a właściciel w innym pokoju.

 

Jaka rewizja płyty i jaka wersja Bios ? Uaktualniony bios do najnowszego ? Bo jak jest starszy niż wymagany to procesor nie będzie nigdy poprawnie obsługiwany.


  • 0

#7 Gość_andrzejewski_*

Gość_andrzejewski_*

Napisano 13 11 2013 - 11:06

Miałem wcześniej 650w ale stwierdziłem, że nie potrzebuje tak dużego i zostawiłem standardowy

Napięcia ma nawet w miarę to chyba nie ma sensu zmieniać :D

zasilacz pobiera tylko tyle ile jednostka potrzebuje... a W jest tylko jego maksymalna moc...

 

co do płyty upgrade biosu do najnowszego i powinno ,smigac... ale mówie wymień to COŚ na zasialcz bo ono nie jest niczym innym jak pudełko po landrynkach i epilepsją psychicznego elektryka...


Użytkownik andrzejewski edytował ten post 13 11 2013 - 11:06

  • 0

#8 adrian2503x

adrian2503x

    Nowy

  • 4 postów

Napisano 13 11 2013 - 19:29

ale mówie wymień to COŚ na zasialcz bo ono nie jest niczym innym jak pudełko po landrynkach i epilepsją psychicznego elektryka...

hehehe xD Lepszego określenia jeszcze nigdy nie słyszałem :D Co do problemu to po kłopocie :D Poluzowały się kabelki od dodatkowego zasilania karty graficznej ;) Zrobię tak jak mówisz czyli zmienię jeszcze raz na tamten zasilacz :D A co do kolegi viris33

to wszystko było mierzone miernikiem uniwersalnym

i pomimo, że komputer chodzi ok 4 lat to nic mu nie jest :D ale nie będę kusił losu i założę tamten :D dzięki wielkie wszystkim za rady temat do zamknięcia ;)



  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: procesor płyta główna problem



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych