Skocz do zawartości


Zdjęcie

Problem z dostępem do internetu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Siti_25

Siti_25

    Obserwator

  • 7 postów

Napisano 16 06 2015 - 09:46

Witam,

ostatnio kupiłem komputer stacjonarny z zintegrowaną kartą sieciową oraz z systemem windows  8.1.

Mam problem z dostępem do internetu. Ustawiałem automatyczną oraz na sztywno konfigurację IP i nic nie działa. Robiłem wszelkie zalecenia jakie znalazłem na forum z wpisywaniem rożnych komend ale nic nie pomogło

Zrobiłem zrzut ekranu komendy ipconfig/all który wkleiłem. Zauważyłem że nie jest określona bramka domyślna.

Wydaje mi się że to może być problemem.

Będę bardzo wdzięczny.

 

Pozdrawiam

Siti_25


Załączone miniatury

  • Zrzut ekranu.jpg

  • 0

#2 bipiw

bipiw

    Zaawansowany użytkownik

  • 1180 postów

Napisano 16 06 2015 - 13:38

Dostajesz adres IP i Maske z tzw Autokonfiguracji czyli tak na prawdę to nie masz nic. Sprawdź połączenie z routerem i czy ma włączone DHCP.



Użytkownik bipiw edytował ten post 16 06 2015 - 13:39

  • 0

#3 Siti_25

Siti_25

    Obserwator

  • 7 postów

Napisano 16 06 2015 - 14:05

Typowego routera nie mam. Mam tylko taki adapter.

Chyba nie może być wina adaptera (routera) bo w moim starym komputerze internet działa bez problemu.

To musi być wina nowego komputera po stronie oprogramowania lub po stronie sprzętowej.


  • 0

#4 bipiw

bipiw

    Zaawansowany użytkownik

  • 1180 postów

Napisano 16 06 2015 - 14:34

Użyj komendy ipconfig /all w starym komputerze i wrzuć screeena.


  • 0

#5 Siti_25

Siti_25

    Obserwator

  • 7 postów

Napisano 16 06 2015 - 18:24

Wysyłam screen-a z działającego kompa.

Mam nadzieję ze to pomoze

Załączone miniatury

  • Zrzut ekranu_Laptop.jpg

  • 0

#6 bipiw

bipiw

    Zaawansowany użytkownik

  • 1180 postów

Napisano 16 06 2015 - 20:49

Spróbuj wprowadzić statyczny adres ip w nowym komputerze:

adres: 192.168.10.3

maska: 255.255.255.252

brama: 192.168.10.1

dns: 192.168.10.1

O ile nie wprowadzałeś już takich ustawień.


  • 0

#7 Siti_25

Siti_25

    Obserwator

  • 7 postów

Napisano 16 06 2015 - 21:05

Juz wprowadziłem i niestety nie pomogło


  • 0

#8 bipiw

bipiw

    Zaawansowany użytkownik

  • 1180 postów

Napisano 17 06 2015 - 09:46

Hym. Co to za internet? Może masz wprowadzone jakieś filtrowanie po MAC. Podaj model(o ile posiada) tego Twojego adaptera, albo zdjęcie. Spróbuj jeszcze adres IP dać 192.168.10.2 ( jakby przeliczyć maskę to zostaje Ci adresów na jeden komputer, a ja błędnie podałem wcześniej adres IP-brama z końcówką 1, komputer z końcówką 2 i rozgłaszanie końcówka 3) . Po zmianie odpal win+r->cmd -> ping 192.168.10.1 enter.


Użytkownik bipiw edytował ten post 17 06 2015 - 09:53

  • 0

#9 Siti_25

Siti_25

    Obserwator

  • 7 postów

Napisano 17 06 2015 - 10:24

W komputerze z awarią po wpisaniu adresu IP 192.168.10.2, nie akceptuje maski 255.255.255.252. 

Nie wiem czy ta informacja się do czegoś przyda.

 

Moze być tak że karta sieciowa jest niedziałająca? Niby świeci sie zielona dioda i miga pomarańczowa ale kto to wie


  • 0

#10 bipiw

bipiw

    Zaawansowany użytkownik

  • 1180 postów

Napisano 17 06 2015 - 11:38

Dziwne rzeczy. Nie powinien zaakceptować raczej adresu podanego wcześniej(z trójką na końcu), a do dwójki się nie przyczepić. Przynajmniej tak jest u mnie na win 8.1. Sprawdź jeszcze raz wszystkie wpisane cyferki.


Użytkownik bipiw edytował ten post 17 06 2015 - 11:40

  • 0

#11 Siti_25

Siti_25

    Obserwator

  • 7 postów

Napisano 17 06 2015 - 12:01

oki wroce do domu to jeszcze raz wpisze adres poprawnie i zobacze



  • 0

#12 Siti_25

Siti_25

    Obserwator

  • 7 postów

Napisano 17 06 2015 - 18:17

Wpisałem ustawienia dokładnie takie jakie mam w starym komputerze czyli:

adres: 192.168.10.2

maska: 255.255.255.252

brama: 192.168.10.1

dns: 92.63.32.2

        92.63.32.3

I teraz działa. 

Wiadomo czemu nie moge sobie ustawić automatycznego uzyskiwania adresów? To jest wina Windowsa?



  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych