Witam, od paru dni borykam się z takim problemem. Otóż jak nadać mojemu dyskowi priorytet, jakim jest Primary Master? Teraz jest jako Secondary Master, a nagrywarka (Lite-on DVD-RW) jest jako primary slave. Przełączałem już zworki w dysku itp. ale nic to nie dało. Dysk to WDC 160 GB ATA 7200 RPM 8 Mb CACHE. Macie jakieś sposoby na to? Czy jeśli dysk jest na secondary master, to traci wydajność w porównaniu do primary ?

Primary Master - Jak?
Rozpoczęty przez
drake
, 25 01 2007 22:06
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 25 01 2007 - 22:06
Napisano 25 01 2007 - 22:12
Oczywiście, że się da. Poprostu mając 2 tasmy masz Secondary, oraz Primary. Dysk jest zwykle podłączany na primary Master, czyli w dysku ustawiasz zworkę na Master i podpinasz pod taśmę Primary. W napędzie ustawiasz zwrokę Master i podłączasz pod taśmę Secondary

Napisano 25 01 2007 - 23:33
Działa, prawie tak jak powiedziałeś. DVD-RW musiałem jako slave podłączyć, bo niechciał chodzić jako secondary master

Napisano 26 01 2007 - 15:32
Hehe, bo pewnie nie podłączyłeś na taśmę Seconadarylub nie ustawiłeś zworek

Napisano 26 01 2007 - 20:07
Kurcze, tylko, że u mnie komp jest na ścianie powieszony i nie lubie grzebać przy tym, żeby czegoś nie uszkodzić

Napisano 26 01 2007 - 21:21
Trudno... coś za coś

Napisano 13 02 2007 - 18:41
Jak ustawisz dyski jest wszystko jedno nie ma wzrostu / spadku wydajnosci lub priorytetu
Ogolnie chodzi o to ze kanaly IDE maja jedn dzue ograniczenie-transmisja danych nie moze odbyc sie w dwie strony
Dlatego gdy mamy 2 dyski twarde , nagrywarke , naped CD -odczyt tak wazne jest odpowiednie podlaczenie do odpowiednich kanalow:P
Inaczej urzadzenia beda sie nawzajem blokowac oczywiscie Bios na to nie pozwala...
Poprawne podlaczenie napedow wyglada tak :
Master (primary) - dysk twardy z systemem operacyjnym
Master (secondary) - nagrywarka CD/DVD
Slave (primary) - naped cd-rom/dvd-rom
Slave (secondary) - drugi dysk twardy z reszta danych
//Myśle ze komus pomoglem ...
Ogolnie chodzi o to ze kanaly IDE maja jedn dzue ograniczenie-transmisja danych nie moze odbyc sie w dwie strony

Dlatego gdy mamy 2 dyski twarde , nagrywarke , naped CD -odczyt tak wazne jest odpowiednie podlaczenie do odpowiednich kanalow:P
Inaczej urzadzenia beda sie nawzajem blokowac oczywiscie Bios na to nie pozwala...
Poprawne podlaczenie napedow wyglada tak :
Master (primary) - dysk twardy z systemem operacyjnym
Master (secondary) - nagrywarka CD/DVD
Slave (primary) - naped cd-rom/dvd-rom
Slave (secondary) - drugi dysk twardy z reszta danych
//Myśle ze komus pomoglem ...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych