Skocz do zawartości


Zdjęcie

[PHP] - Object_memo


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 andrzejlechniak

andrzejlechniak

    Nowy

  • 4 postów

Napisano 05 11 2008 - 13:34

Witam

Mam taką sprawę. Chcę zrobić w php takie coś, aby z poziomu php (NIE MYSQL!Dołączona grafika) móc edytować pliki (np. .txt). Słyszałem że jest to możliwe np. poprzez formularze w htmlu i tzw. object_memo. Czy może mi ktoś wyjaśnić jak to działa.

Przykład: Mam księgę gości w postaci plików txt. Mogę tam wpisywać się i oglądać wpisy, ale usuwanie polega na ręcznym usuwaniu w pliku .txt. Jak mógłbym to zrobić na stronie html/php, tak aby automatycznie usuwana była treść bez użycia baz danych. Proszę o pomoc.

  • 0

#2 Kai

Kai

    Stały użytkownik

  • 237 postów

Napisano 05 11 2008 - 19:13

Przykład operowania na pliku:
$uchwyt = file('plik.txt'); // pobranie całego pliku do tablicy (jeden element tablicy = jedna linia pliku)
$counted = count($uchwyt); // policzenie linii pliku

/* w każdej linii pliku może znajdować się kilka wartości rozdzielanych tutaj poprzez ||, np. imie||nazwisko||kod_pocztowy||adres - w każdej linii powinno być tyle samo własności, w przeciwnym razie musisz dopisać dodatkowe warunki */
for($i=0; $i<$counted; ++$i) {
	$uchwyt[$i] = explode('||',$uchwyt[$i]);
}

$sub_counted = count($uchwyt[0]); // z zastrzeżeniem, że każda linia pliku musi mieć tyle samo wartości

for ( $i = 0; $i < $counted; ++$i )
{
	for ( $j = 0; $j < $sub_counted; ++$j )
	{
		// w osobnych liniach zostanie wypisana zawartosc pliku w formie "numer_linii :: numer_wlasciwosci -> zawartosc"
		print '<strong>' . $i . '</strong> :: <strong>' . $j . '</strong> -> ' . $uchwyt[$i][$j] . '<br />';
	}
}
Zwykły odczyt. Jeśli chcesz dokonywać modyfikacji wartości pliku to masz już gotową tablicę dwuwymiarową ([numer_linii][wlasciwosc]). Wystarczy, że dla danej linii zmienisz dana właściwość (w stylu $uchwyt[1][1] = 'kowalski'; - dla naszego przykładu zmieni w linii drugiej nazwisko na "kowalski"). A później tylko zapis całej tablicy do pliku poprzez fopen i fwrite.

Oczywiście to tylko przykład, z podstaw użycia PHP. Możesz kombinować z czymś bardziej zaawansowanym samemu, jeśli chcesz xD

  • 0

Podobne tematy

Nie znalazłem podobnego tematu - chcę założyć nowy wątek i uzyskać szybką pomoc!
Zobacz więcej tematów z tagiem: formularz



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych