Skocz do zawartości


Zdjęcie

Obraz w laptopie zanika po paru sekundach od uruchomienia


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 meaoen

meaoen

    Nowy

  • 1 postów

Napisano 21 08 2017 - 16:02

Witam,

 

zastanawiam się co może być usterką w moim laptopie Asus k50ab.

Kiedy uruchamiam komputer matryca się podświetla ale obraz albo w ogóle się nie pojawia, albo pojawia się na parę sekund, po czym zanika.

To co zdołałem sprawdzić samodzielnie:

1. Zawsze przy uruchomieniu, kiedy wszystko jest OK, migały diody, wentylatory chodziły głośno na wysokich obrotach po czym zwalniały po paru(nastu) sekundach, natomiast teraz zauważyłem, że kiedy po uruchomieniu nie pojawia się obraz, diody nie migają a wentylatory nie zwalniają.

2. W ciągu tych paru sekund kiedy widać obraz udało mi się wejść w biosa i zobaczyć że normalnie wykrywa RAM.

3. Przy innym uruchomieniu widziałem, że zaczyna ładować Windows, więc z dyskiem chyba też wszystko jest OK.

4. Przy ładowaniu Windowsa 2x wyświetliło mi info: "Przygotowanie automatycznej naprawy" po czym obraz znów zniknął więc nie wiem, co było dalej.

4. Ruszanie matrycą nic nie daje.

5. Podpiąłem laptopa kablem pod zewnętrzny monitor - problemy te same, brak obrazu albo znika po paru sekundach.

6. Rozkręciłem laptopa, przeczyściłem każdy element, wymieniłem pastę termoprzewodzącą na GPU i procesorze. Wizualnie nie widziałem żadnych przepaleń czy uszkodzeń. Po skręceniu problem nadal istnieje.

 

Laptop ma prawie 10 lat więc nawet nie opłaca mi się go oddawać do serwisu, więc może macie jakieś sugestie, co mógłbym jeszcze zrobić samodzielnie?



  • 0

Podobne tematy

Nie znalazłem podobnego tematu - chcę założyć nowy wątek i uzyskać szybką pomoc!
Zobacz więcej tematów z tagiem: laptop asus k50ab obraz matryca karta graficzna



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych