Skocz do zawartości


Zdjęcie

Nie działa mi stacja dysków CD


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Please Don't Go

Please Don't Go

    Obserwator

  • 8 postów

Napisano 27 10 2012 - 14:04

Witam :) Jestem tu nowy i ''zielony'' w tych sprawach :/

Od dłuższego czasu nie działa mi stacja dysków CD. Otóż wysuwa się normalnie. Ikonkę widać w ''Mój Komputer'' oraz w ''Menadżerze Urządzeń'' też jest wszystko ok. Po prostu, kiedy wkładam płytę do nośnika CD w ogóle jej nie odtwarza. Nawet przy strzałce (myszki) nie pojawia się ''płytka'' że włożono płytę :/ Nie ma żadnej informacji (rozruchu), że płyta jest włożona. Nic się nie otwiera. Kiedy wchodze w mój komputer nawet nie ma ikony, że jest włożona płyta.Gdy restartuję komputer i jest włożona płytka również nie słychać tego ''dźwięku'' i nic nie pokazuje. Nie wiem co jest grane. Kiedyś normalnie działało bez żadnych zastrzeżeń, aż tu nagle samo z sb nie działa. Możecie coś poradzić. Wiem, że były podobne tematy, ale one nic nie pomogły :(

PS: DVD działa normalnie bez zastrzeżeń :D

Użytkownik Please Don't Go edytował ten post 27 10 2012 - 14:06

  • 0

#2 Qauke

Qauke

    Expert

  • 5156 postów

Napisano 27 10 2012 - 14:07

Chodzi Ci o napęd w laptopie? jeżeli tak to czeka Cię na pewno wymiana, ewentualnie kup sobie zewnętrzny napęd CD/DVD koszt to około 130PLN.

  • 0

#3 Please Don't Go

Please Don't Go

    Obserwator

  • 8 postów

Napisano 27 10 2012 - 14:16

Nie napęd w komputerze stacjonranym... To znaczy, że sam tego nie zrobię gdzieś po patrzeć w jednostce centralnej lub nie wiem może w komputerze coś trzeba ustawić... Bo trochę źle będzię jak musze kupowac nowy nośnik CD :/ A ile kosztuje taki nośnik?
  • 0

#4 Qauke

Qauke

    Expert

  • 5156 postów

Napisano 27 10 2012 - 14:30

To znaczy, że sam tego nie zrobię gdzieś po patrzeć w jednostce centralnej

Dlaczego sam byś miał tego nie zrobić :) sciągnij obudowę, znajdź kieszeń gdzie znajduję się napęd CD na bocznej sciance napędu powinny być w dwóch stron ( z tego co pamiętam) sróbki. Odkręć je, po taśmie która idzie z napędu CD do płyty głównej (po zlokalizowaniu która to jest dokładnie) odłącz ją. nie zapomnij żebyś to robił przy wyłaczonym PC-cie. Koszt takiego CD-roma na allegro 30 PLN
Napęd CD LG 52 IDE ST.bdb FV/Gw. LUBLIN (2674805594) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Użytkownik Qauke edytował ten post 27 10 2012 - 14:40

  • 0

#5 Please Don't Go

Please Don't Go

    Obserwator

  • 8 postów

Napisano 27 10 2012 - 15:11

No sprubóje sam zrobić :P Ale jak patrzę na cenę to nie jest to takie drogie :) 30 zł za nowe? czy używane? Ale jeszcze sam sprubóje zrobić. Kumputer podczas tego ma być wyłączony rozumiem? tak?

Widze 47 zł chce za ten napęd (razem z przesyłką)... A ja chcę też sam spróbować. Tylko potrzebuję Waszej pomocy. Sam może bym to zrobił tylko trzeba mi opisac co i jak. Bo mówię jestem ''zielony'' w tych sprawach.
  • 0

#6 Qauke

Qauke

    Expert

  • 5156 postów

Napisano 27 10 2012 - 16:16

http://www.youtube.com/watch?v=cA-HFB-OeMM

Użytkownik Qauke edytował ten post 27 10 2012 - 16:28

  • 1

#7 Please Don't Go

Please Don't Go

    Obserwator

  • 8 postów

Napisano 27 10 2012 - 16:31

Dzięki :D Sprubóję to zrobić :) No, ale jak to rozkręce to co mam coś po wymeinia przeczyścić?

Użytkownik Please Don't Go edytował ten post 27 10 2012 - 16:32

  • 0

#8 Qauke

Qauke

    Expert

  • 5156 postów

Napisano 27 10 2012 - 16:40

Wymienić napęd na nowy! Jeżeli będziesz chciał możesz przy okazji wyczyścić sobie komputer z kurzu, najlepiej sprężonym powietrzem.
P.S. nigdy tego nie rób jak komputer jest gorący,odczekaj aż się ostudzi.

Użytkownik Qauke edytował ten post 28 10 2012 - 11:11

  • 0

#9 Please Don't Go

Please Don't Go

    Obserwator

  • 8 postów

Napisano 28 10 2012 - 11:11

No właśnie wyjąłem Napęd CD. Gdy rozkręciłem... No dla mnie wyglądał na nowy :/ Nic takiego nie było przerwane... Gdzieś pochodze po sklepach i poszukam napędu CD lub zamówię na allegro ;)
  • 0

#10 Qauke

Qauke

    Expert

  • 5156 postów

Napisano 28 10 2012 - 11:20

Nie koniecznie mogł ulec awarii na zewnątrz, może być to uszkodzenie w jakiś stopniu wewnątrz napędu.
Sprawdź jeszcze przed zakupem ten napęd pod innym PC.
  • 0

#11 Please Don't Go

Please Don't Go

    Obserwator

  • 8 postów

Napisano 29 10 2012 - 17:45

Niestety, ale nie mam gdzie podłączyć... Ale odkąd kiedy wyjąłem nośnik CD komputer stale mi się zacina co 5 min :// Ogromny lag powstaje...

  • 0

#12 Qauke

Qauke

    Expert

  • 5156 postów

Napisano 29 10 2012 - 22:16

Nie naruszyłeś przypadkiem taśmy np od dysku? po dosiskaj wszystko delikatnie i sprawdź czy lagi się powtarzają. Napęd wymieniłeś?

  • 0

#13 Please Don't Go

Please Don't Go

    Obserwator

  • 8 postów

Napisano 30 10 2012 - 08:02

Napędu jeszcze nie wymieniłęm, ale w tym tygodniu na pewno wymienię. Jakby co dam znać :)

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych