Skocz do zawartości


Zdjęcie

MSI GP60 leopard - paski na matrycy i dziwny "trzask" podczas pracy.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Lukasz15000

Lukasz15000

    Obserwator

  • 5 postów

Napisano 11 09 2014 - 23:00

Proszę o pomoc
Posiadam laptopa MSI GP60 leopard z i7 4700MQ i GTX-em 850m, Mój problem polega na tym że co jakiś czas pojawiają mi się paski na ekranie które po jakimś czasie znikają (dołącze zdjęcie), chodź dzisiaj pojawiły się i znikły dopiero po wyłączeniu i włączeniu ekranu obawiam się że to nie jest zależne od sterowników karty graficznej ale od płyty głównej ponieważ pojawia mi się to podczas pracy w internecie co znaczy że w danym momencie pracuje on na karcie zintegrowanej oraz drugim argumentem jest fakt że co jakiś czas można usłyszeć coś w stylu "trzasku" jakby jakiegoś przebicia dosłownie przez sekundę bądź krócej. Proszę o pomoc i podrzucenie jakiś pomysłów związanych z tym problemem. Dodam że laptop jest nowy tzn około tygodnia. Niestety nie posiadam gwarancji co budzi we mnie strach. Moje myśli na razie błądzą wokół uszkodzonej płyty i złych sterowników do płyty głównej. Jeszcze chce spróbować zaktualizować bios. Zdjęcie problemu będzie poniżej. Z góry dziękuję.

ZptuKX.jpg

 



  • 0

#2 Qauke

Qauke

    Expert

  • 5 156 postów

Napisano 12 09 2014 - 04:06

Na zdjęciu nie widać żadnych pasków jak opisujesz w temacie.
Jedynie co widzę to dziwne odcienie folderów na pulpicie.
Podłącz zewnętrzny monitor pod laptopa, popracuj trochę na nim i daj znać czy nadal masz ten sam problem, co do "trzasku" o którym jeszcze piszesz być może coś dzieje się z HDD

  • 0

#3 Lukasz15000

Lukasz15000

    Obserwator

  • 5 postów

Napisano 12 09 2014 - 13:14

Na zdjęciu widać owe paski np na lewo od Dragon gaming center. Miło że chociaż pojawił się jakiś pomysł którego nie testowałem. Przeskanuje dysk HD Tune no i spróbuje z tym drugim monitorem.


  • 0

#4 Qauke

Qauke

    Expert

  • 5 156 postów

Napisano 12 09 2014 - 13:41

Na zdjęciu widać owe paski np na lewo od Dragon gaming center. .

Faktycznie, myślałem że zdjecie tego problemu zostało krzywo zrobione. Nie jestem pewny na 100% ale wydaje mi się ze wina może leżeć po stronie taśmy sygnałowej.
Podłącz monitor i daj znać.
  • 1

#5 Lukasz15000

Lukasz15000

    Obserwator

  • 5 postów

Napisano 12 09 2014 - 17:53

Na monitorze nie było żadnego problemu i szczerze mówiąc chwilowo nie występuje. Od testów z benchmarkiem i testem obciążającym procka jakby objawy zniknęły poza "trzaskiem". Procek rozgrzał się do 92 stopni przy 100% obciążenia.

Użytkownik Lukasz15000 edytował ten post 12 09 2014 - 18:11

  • 0

#6 Qauke

Qauke

    Expert

  • 5 156 postów

Napisano 12 09 2014 - 20:49

To zdecydowanie za dużo, sprawdź jak wygląda pasta termo na rdzeniu procesora. A jeżeli na zewnętrznym monitorze będzie wszystko w porządku to masz do wymiany taśmę sygnalowa, o której pisałem wyżej.
  • 1

#7 Lukasz15000

Lukasz15000

    Obserwator

  • 5 postów

Napisano 13 09 2014 - 12:27

Mógłbyś mi napisać ile może kosztować taka taśma i jak trudna jest jej wymiana?


  • 0

#8 Igorius

Igorius

    Ha!

  • 455 postów

Napisano 14 09 2014 - 12:26

Najlepiej zapytaj w jakimś serwisie.


  • 0

#9 Lukasz15000

Lukasz15000

    Obserwator

  • 5 postów

Napisano 27 10 2014 - 22:13

Wadliwa była taśma, po 25 dniach bez kompa i zapłacie 580zł dostałem go z powrotem (kasa za "zalanie" i przywrócenie gwarancji w tym wymiana napędu, obudowy wewnętrznej i klawiatury) , Lapek po 2 dniach użytkowania ma ponownie ten sam objaw tzn pojawiające i znikające jak Coperfield paski na ekranie w coraz większej częstotliwości pojawiania się. Ekran potrafi się wyłączyć i trzeba włączać go przyciskiem. Jutro idzie na serwis. Jeżeli ktoś ma podobny problem to prawdopodobnie przyczyną jest właśnie taśma. Jeszcze zastanawia mnie skąd ten "trzask" występuje co jakiś czas i bez określonej przyczyny.



  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych