Skocz do zawartości


Zdjęcie

Laptop Asus X550V - zawieszenie awaria systemu chłodzenia


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 bipiw

bipiw

    Zaawansowany użytkownik

  • 1180 postów

Napisano 23 07 2015 - 20:26

Witam.

Przyszła kryska na  matyska:)

Siedziałem sobie jak to zwykle przy niewygodnym, złym laptopie Asus x550v. W pewnym momencie zdałem sobie sprawę, że jakiś on mocno ciepły, a wiatraka za bardzo nie słychać. Postanowiłem sprawdzić jak tam temperatury, obroty itp i odpaliłem HWMonitor. Ku mojemu zdziwieniu wskazywał obroty na poziomie 25500 rpm. Znaczy prędkość taka, że d..e urywa i przedewszystkim powinien wyć a słychać było jedynie dysk. Temperatury w okolicach 70-80 co już wzbudziło moją złość(w końcu laptop ma okołu roku a tu takie jaja). Początkowo pomyślałem, że to program coś źle interpretuje, z tymi obrotami bo temp na pewno się zgadzały. Sprawdziłem jeszcze czy mam jakieś opcje od temperatury i wiatraków w BIOSie czy tam UEFI ale nic nie znalazłem. Tak więc wyłączyłem komputer bo akurat musiałem wyjść. Jak wróciłem postanowiłem coś więcej poczytać i posprawdzać. Po starcie systemu w HWMonitorze obroty w okolicach 2-3k także standard i temp nie przekracza tych 40-50 stopni.

Czy ktoś się spotkał z takimi objawami? Czym to może być spowodowane-niby wiem że oprogramowanie lub sprzęt? Jest może jakiś programi co wymusi maksymalne obroty wiatraka dla testu?(speedfan jakoś mi żadnego nie wykrył).

 

Od dzisiaj będę odradzał laptopy Asusa jeśli tylko będzie taka możliwość. Jeszcze świnie gwarancję roczną dają firmom(bo krótszej to już chyba nie można bo i tak rękojmia jest rok)  zamiast 2lat, jakby to w tych firmach nie wiadomo co się działo. Poprostu Asus no more. Aż mi ulżyło.



  • 0

#2 viris33

viris33

    Administrator

  • 4605 postów

Napisano 24 07 2015 - 14:04

Obciąż go Prime95 i zobacz czy przyśpieszy obroty. Warto go rozebrać przeczyścić radiatory i ew przesmarować łożysko w wentylatorku. 



  • 0

#3 bipiw

bipiw

    Zaawansowany użytkownik

  • 1180 postów

Napisano 27 07 2015 - 09:47

Czysyty jest raczej wystarczająco. Pod obciążeniem wiatraki doszły do ok 4k RPM i temp do 70-75. Błąd nie wystąpił. Podejrzewam raczej, że wtedy się wiatrak zatrzymał i z jakiegoś powodu błędnie zaczytał te 25,5k RPM mimo rzeczywistego braku obrotów, ale dlaczego tak się mogło stać.. Smarowania po takim czasie używania raczej wymagać nie powinien(chociaż pewnie się pokuszę niedługo o wykonanie). Wylot powietrza też nie zatkany, co pokazał test. Dziwne rzeczy.


Użytkownik bipiw edytował ten post 27 07 2015 - 09:52

  • 0

#4 bipiw

bipiw

    Zaawansowany użytkownik

  • 1180 postów

Napisano 27 07 2015 - 16:49

Problem dzisiaj powrócił tyle, że zorientowałem się ciut wcześniej i temp nie zdążyły dojść do tych 80. Dodam, że restart nie rozwiązał sytuacji. Konieczne było wyłączenie i ponowne włączenie komputera i dopiero dało się usłyszeć pracę wentylatora, także problem programowy odrzucam, chyba że bios ma coś do tego. To w najbliższym czasie sprawdzę dostępność aktualizacji.

Bez tytułu.png - screen z HWMonitor

 

Chyba będzie trzeba rzeczywiście go rozebrać i posmarować.

Edit:

Bios zaktualizowany z wersji 219 na 222. Czekam na pojawienie się objawów.


Użytkownik bipiw edytował ten post 27 07 2015 - 20:20

  • 0

#5 bipiw

bipiw

    Zaawansowany użytkownik

  • 1180 postów

Napisano 30 07 2015 - 16:56

Update. Dzisiaj kolejny raz wydarzyło się zjawisko także aktualizacja Biosu nie pomogła. Zapewne jutro dobiorę się do wiatraczka. 



  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: laptop złom szajs awaria chłodzenie 25500rpm wysoka temperatura



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych