Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jak zrobić Newsletter?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ataken

Ataken

    Masz gume?! o.O

  • 443 postów

Napisano 15 05 2011 - 16:31

Chodzi mi o to że jak by ktoś wpisał swojego maila w pole i kliknął przycisk n.p "OK" to żeby to wszystko sie zapisało w jednym dokumecie .txt i żeby każdy mail był na osobnej linijce. Dobże by było jeżeli by też się nie dało dodać mail-y które już tam są.

Wie ktoś jak to zrobić? ;)

Z góry dziękuję ;)

  • 0

#2 _Fafal_

_Fafal_

    Początkujący

  • 28 postów

Napisano 15 05 2011 - 19:19

Prosta sprawa...

Po stronie przegladarki:

<form action="./skrypt.php" method="post">

<input type="text" name="email" value=""/><br/>
<input type="submit" value="Zapisz"/>

</form>


Po stronie serwera:

<?

$email=$_POST['email'];

if ($email!='')
{
  include('./baza_adresow.php') or die('Blad w bazie danych');

  $info='';

  if ($db[$email]=='')
  {
    $op=fopen('./baza_adresow.php','w+');
    $si=fsize('./baza_adresow.php');
    $re=fread($op,$si);

    $re=str_replace("?>","\$db['".$email."']=1;\r\n?>");

    $op=fputs($re);

    $info='Adres zostal zapisany do bazy dancyh poprawnie';
  }
  else $info='Wpisany adres istnieje juz w bazie danych';
}

?>


Poczatkowa struktura bazy danych:

<?
?>


Zawartosc bazy mozna latwo odczytac dzieki foreach
Dzieki temu, ze baza bedzie w pliku PHP, nie trzeba dokladac dodatkowych staran, aby nikt w latwy sposob - bez dostepu do FTP nie odczytal naszej bazy. Dodatkowo polecam wprowadzenia ograniczenia dlugosci stringu $email oraz jego walidacje, ale z tym, to juz poradz sobie sam :) (polecam manual).

Użytkownik _Fafal_ edytował ten post 15 05 2011 - 19:31

  • 1

#3 Ataken

Ataken

    Masz gume?! o.O

  • 443 postów

Napisano 15 05 2011 - 21:27

Gdy mowisz o "po stronie serwera" to co masz na myśli? Chodzi o MySQL czy o co? ;) Kompletnie jestem w tym zielony ;)
  • 0

#4 Gość_cabana_*

Gość_cabana_*

Napisano 15 05 2011 - 22:20

Po stronie serwera czyli resztę za Ciebie zrobi skrypt na serwerze ;)
  • 0

#5 Macsch15

Macsch15

    Profesjonalista

  • 3703 postów

Napisano 15 05 2011 - 22:29

Gdy mowisz o "po stronie serwera" to co masz na myśli? Chodzi o MySQL czy o co? ;) Kompletnie jestem w tym zielony ;)


PHP jest parsowany od strony serwera, natomiast html js czy css od strony przeglądarki użytkownika, to dlatego możesz zobaczyć w "źródle strony" kod html, ale php już nie.
  • 0

#6 _Fafal_

_Fafal_

    Początkujący

  • 28 postów

Napisano 15 05 2011 - 23:21

no, tak juz totalnie pomocnie, to "po stronie serwera" zapisujesz jako .php, po stronie przegladarki - to wiadomo. html, htm (php tez oczywiscie moze byc) itd.

MySQL nie zostal tutaj uzyty. MySQL korzysta z relacyjnego typu baz danych (czyt. "specjalnego"). Podany przeze mnie typ bazy danych, to prosta baza oparta na zmiennych PHP.


Polecam nauke PHP, poniewaz jest to dosyc latwy, przyjemny i elastyczny jezyk :) - nie trzeba duzo czasu, aby sie nauczyc programowac w php, a daje to webmasterom wiele mozliwosci :)
  • 0

#7 Ataken

Ataken

    Masz gume?! o.O

  • 443 postów

Napisano 16 05 2011 - 08:36

Czyli co mam zrobić z tym kodem "po stronie serwera"? ;) Jak narazie strona jest w HTML ;)
  • 0

#8 Saletra

Saletra

    Zaawansowany użytkownik

  • 937 postów

Napisano 16 05 2011 - 09:22

Oznacza, że musisz zapisać cały "tekst" jako plik skrypt.php. Jeśli serwer to np. republika.pl, to nie ma PHP i o newsletterze możesz pomarzyć. Jeszcze musisz napisać sobie skrypt to wysyłki maili.

#9 Ziele

Ziele

    Biblioteka Zielińskiego

  • 1812 postów

Napisano 06 08 2011 - 21:38

Nie komplikujcie mu tak. google - > subskrypcja download. Ściągasz opisany w downloadzie plik i dalej jedziesz według readme.txt

  • 0

Podobne tematy

Nie znalazłem podobnego tematu - chcę założyć nowy wątek i uzyskać szybką pomoc!
Zobacz więcej tematów z tagiem: mailing newsletter



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych