Skocz do zawartości


Zdjęcie

Dramatycznie spada transfer dysku twardego


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#1 Michalll193

Michalll193

    Początkujący

  • 22 postów

Napisano 09 11 2013 - 21:10

Witam.Mam problem z dyskiem Samsung F3 spinpoint 500Gb.Często podczas wykonywania prostych czynności np. otwieranie folderu komputer zwalnia, folder otwiera się po chwili, słychac jak dysk głośniej pracuje.Pojawia sie to zawsze gdy wczytuje sie jakaś gra.Gdy sprawdzałem prędkość dysku zauważyłem że czasem następuje spadek predkości do ok. 2mb i słychać wtedy dokładnie ten sam dźwięk jak np. podczas wczytywania się czegoś.Podczas samego testu gdy wejde do jakiegokolwiek folderu prędkość zawsze spada podczas testu do ok. 2mb.Dysk jest zdefragmentowany, usuniete zbędne rzeczy, przeskanowany wszelki programami antywirusowymi ,itp. ,przejrzałem mnóstwo poradników jak zwiekszyc wydajność dysku i zastosowałem sie do każdego z nich(indeksowanie buforowanie itp.).Dysk nie ma bad sectorów.Znalazłem też bardzo podobny wątek , w którym znajdowała sie odpowiedź( http://www.forum.tweaks.pl/Dramatycznie-spada-transfer-dysku-twardego-t49559/ ).

 

Ponieżej zamieszczam screeny z programu hd tune.Duży spadek nastąpił gdy zminimalizowałem firefoxa i właśnie wtedy dysk zaczął głośno pracować.Przy 60 , 70 i 80% są małe skoki spowodowane otwarciem ikony "mój komputer".

 

Mój sprzęt to

Windows 7 64 bit

CPU: AMD Phenom x2 550 BE
MOBO: Asrock A770DE
RAM:  DDR2 2GB 800MHz
HDD: Samsung F3 500GB
GPU: Gigabyte ATI Radeon HD5670 512MB DDR5/128bit
PSU: Fortron 350 watt
 

 


Załączone miniatury

  • Bez tytułu3.jpg
  • Bez tytułu2.jpg
  • Bez tytułu.jpg

Użytkownik Michalll193 edytował ten post 09 11 2013 - 21:13

  • 0

#2 fernandez

fernandez

    150% normy

  • 1866 postów

Napisano 09 11 2013 - 22:54

A masz jakiś napęd podpięty pod IDE (ATA).

 

Jeśli tak, to dla sprawdzenia go odłącz totalnie z płyty głównej.



  • 0

#3 Gość_andrzejewski_*

Gość_andrzejewski_*

Napisano 09 11 2013 - 23:28

zasilacz troche malo... podaj dokładny model...


  • 0

#4 Michalll193

Michalll193

    Początkujący

  • 22 postów

Napisano 10 11 2013 - 00:44

FSP350-60tha-p

napęd odłączyłem ale bez różnicy 


  • 0

#5 Gość_andrzejewski_*

Gość_andrzejewski_*

Napisano 10 11 2013 - 11:37

zasilacz do wymiany... to jest za mała moc dla takiego zestawu...za dużo strat w sprawności leci... moga to byc właśnie problemy...a zasilacz tez sie starzeje... ja bym od razu kupił 600w i z głowy na nastepne konfingi..


  • 0

#6 viris33

viris33

    Administrator

  • 4594 postów

Napisano 10 11 2013 - 12:45

@up tak tak.. Najlepiej 1KW niech kupi "na zapas" na następne 20 lat różnych konfiguracji... Sprzęt składa się raz na kilka lat i po tym czasie kupuje sie wszystko nowe. Poza tym zasilacz nie ma tu nic do gadania, zestaw pobierający raptem 150W a ten proponuje 600W... Puknij się w coś co nosisz na karku (jeśli posiadasz)

Ten Fortron ma dwie linie 12V co wystarczy do zasilania zestawu pobierającego max 300W. U kolegi z innego forum ciągnął nawet 9800GX2 z C2D.

 

Co do dysku to HDTune nic niepokojącego nie wskazał. Spróbuj odinstalować kontrolery IDE (podstawowy kanał IDE)  w menadzerze urządzeń i zrestartować komputer.


  • 0

#7 Michalll193

Michalll193

    Początkujący

  • 22 postów

Napisano 10 11 2013 - 12:59

nic to nie zmieniło


  • 0

#8 Gość_andrzejewski_*

Gość_andrzejewski_*

Napisano 10 11 2013 - 14:44

@up tak tak.. Najlepiej 1KW niech kupi "na zapas" na następne 20 lat różnych konfiguracji... Sprzęt składa się raz na kilka lat i po tym czasie kupuje sie wszystko nowe. Poza tym zasilacz nie ma tu nic do gadania, zestaw pobierający raptem 150W a ten proponuje 600W... Puknij się w coś co nosisz na karku (jeśli posiadasz)

Ten Fortron ma dwie linie 12V co wystarczy do zasilania zestawu pobierającego max 300W. U kolegi z innego forum ciągnął nawet 9800GX2 z C2D.

 

Co do dysku to HDTune nic niepokojącego nie wskazał. Spróbuj odinstalować kontrolery IDE (podstawowy kanał IDE)  w menadzerze urządzeń i zrestartować komputer.

tia... tylko ile lat temu... nie wziałes kilku rzeczy pod uwage... tylko C2D to nie phenom... na 10a C2D starczy, ale na phenoma już nie

sprawność maxymalna to 50% obciążenia... 

sprawność zasilacza to niecałe 70%... no wybacz...

linie...  v12 10a v12 15a co daje +- 300w z czego odjąć redukcje... to moze 250w fizycznie... brawo... od tego odejmijmy 30% co daje ci 175w... spox... 

to nie jest zasilacz co ma 3 lata, ale wychodzi jakość koło 2005... ale moga być starsze...


Użytkownik andrzejewski edytował ten post 10 11 2013 - 14:48

  • 0

#9 Michalll193

Michalll193

    Początkujący

  • 22 postów

Napisano 10 11 2013 - 15:00

akurat co do zasilacza to jestem pewny że jego moc wystarcza, już parę zaufanych osób mi to udowodniło.Zresztą ten dysk mam ok. roku a problem zaczął się może miesiąc temu.


  • 0

#10 Gość_andrzejewski_*

Gość_andrzejewski_*

Napisano 10 11 2013 - 16:02

nie rozumiesz na czym rzecz polega...


  • 0

#11 Michalll193

Michalll193

    Początkujący

  • 22 postów

Napisano 11 11 2013 - 12:32

nie sądzę , z resztą piszesz cały czas o tym że zasilacz jest tu winny a nawet nie podałeś na to żadnego dowodu.Każdy na forum może coś takiego napisać, nie mam żadnej gwarancji że jak kupie nowy zasilacz to problem ustanie.



  • 0

#12 Gość_andrzejewski_*

Gość_andrzejewski_*

Napisano 11 11 2013 - 15:37

dlatego trzeba przetestowac...pozyczyc od kogoś zasilacz lub dysk...ELIMINACJA błedów, ale zasilacz tez do wymiany... bo to już staruszek... 



  • 0

#13 Michalll193

Michalll193

    Początkujący

  • 22 postów

Napisano 11 11 2013 - 22:44

jutro może uda mi się przetestować u kogoś ten dysk.Jeżeli dysk w drugim komputerze będzie się dalej tak zachowywał to rozumiem że zostaną 2 przyczyny tego problemu.Softwar'owy albo sprzętowy.Wtedy jeżeli zrobię format dysku i będzie się dalej tak zachowywał to będzie pewne że to wina dysku?Bo dysk mam jeszcze na gwarancji ale musiałbym mieć pewność


  • 0

#14 fernandez

fernandez

    150% normy

  • 1866 postów

Napisano 12 11 2013 - 00:50

Jeśli dysk na innym komputerze, będzie działał w porządku to dowiesz się tylko, że dysk jest OK, a problemu dalej musisz szukać u siebie.

Nikt Ci nie zagwarantuje, że będzie to zasilacz, a nie np. płyta główna, co też jest możliwe w jakimś stopniu.

 

Po formacie dowiesz się czy to wina systemu, ale ja np. zrobił sobie osobną partycję, na nią zainstalował drugi system (w sensie że drugą czystą instalację systemu, który masz) i zobaczył na czystym systemie czy jest OK, bo błędu systemowego też całkowicie nie można wykluczyć.


  • 0

#15 Gość_andrzejewski_*

Gość_andrzejewski_*

Napisano 12 11 2013 - 01:58

akurat dysk masz dobry (jakosciowo) one nie psuja sie z dnia na dzień... ja mam F1 i do dzis działa wyśmienicie... ale warto sprawdzić... dalej to zasilacz do eliminacji, ale i tak mówie nawet jakby był "sprawny" to i tak wymaga wymiany na nowy, zasilacz jak każdy komponent..wymaga wymiany co kilka lat, zwłaszcza jak to sa już "zabytki"... 


  • 0

#16 Michalll193

Michalll193

    Początkujący

  • 22 postów

Napisano 13 11 2013 - 16:23

dysk w innym komputerze zachowuje się dalej tak samo


  • 0

#17 Gość_andrzejewski_*

Gość_andrzejewski_*

Napisano 13 11 2013 - 16:49

to go sformatuj do zera... i wtedy srpawdź


  • 0

#18 Michalll193

Michalll193

    Początkujący

  • 22 postów

Napisano 18 11 2013 - 19:01

po sformatowaniu dalej  jest problem, czyli dysk tylko do wymiany?


  • 0

#19 fernandez

fernandez

    150% normy

  • 1866 postów

Napisano 18 11 2013 - 22:19

Dzwina sprawa, że SMART niczego nie pokazuje, ale tak też może być.

Wygląda, że do wymiany.

 

Mam takie 3 dyski (2 w RAID 0 i "normalnie") i pracują zdecydowanie dłużej niż Twój i żadnych tego typu problemów nie było.

Może po prostu masz pecha.

 

Ososbiście przeskanowałbym jeszcze powierzchnie dysku programem MHDD i zobaczył czy on nie wykryje jakichś wolno działających sektorów.


Użytkownik fernandez edytował ten post 19 11 2013 - 01:53

  • 0

#20 makensis

makensis

    Naczelny

  • 5035 postów

Napisano 19 11 2013 - 09:30

Właśnie od takich rzeczy jest MHDD. Ani SMART, ani HDTUNE nie wykryje ci sektorów o wolnym czasie działania czy tam niestabilnych. Ostatnio tak padł mi Seagate SSHD, ale to była raczej wada fabryczna.

 

pre_1384846505__dysk_bad_sektory_jak_spr



  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych