Skocz do zawartości


Zdjęcie

Awaria komputera - PILNE!


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 skater360r

skater360r

    Nowy

  • 2 postów

Napisano 25 04 2013 - 18:00

Witam
Mam poważny problem w moim sprzęcie, otóż przychodzę dzisiaj ze szkoły odpalam kompa i nie działa... wiatrak na karcie graf. przyspieszył, zwolnił i znów przyspieszył na max. obroty... 3 razy się tak działo, w końcu wyciagnąłem części z komputera (przeważnie pomagało) i teraz jest jeszcze gorzej. Po odpaleniu kompa wiatrak od karty graf. obraca się zmiennie tzn. szybko - wolno - szybko - wolno... tak jak by się chciał rozpędzić, ale brakuje mu mocy. Zasilacz mam Chieftec'a 500W i jak to tej pory sprawował się dobrze.

Użytkownik skater360r edytował ten post 25 04 2013 - 18:00

  • 0

#2 viris33

viris33

    Administrator

  • 4605 postów

Napisano 25 04 2013 - 18:29

-> wróżka.pl
Pełna konfiguracja PC ? Czy monitor się uruchamia bądź zdołasz wejść do windowsa w trybie awaryjnym ? Masz możliwość podmiany części ? Czy speaker wydaje jakieś dźwięki ?

  • 0

#3 skater360r

skater360r

    Nowy

  • 2 postów

Napisano 25 04 2013 - 19:12

AMD Athlon Dual Core 6000+ ~3.10 (x64)
4GB RAM DDR2
NVidia GeForce GTX260
Windows 7 Professsional x64

Gdy odłączyłem wszystkie komponenty, wyciągnąłem z obudowy i złożyłem wszystko na biurku, obraz normalnie się pojawił i wszystko było ok. Teraz złożyłem wszystko znów do obudowy i po odpaleniu wiatrak od grafy nie rusza się (albo ruszy, ale przestaje po chwili) i potem zaczyna się tak jak opisywałem wyżej.

Monitor się nie uruchamia, dopiero jak ten wiatrak działa poprawnie to wtedy obraz odpala.

Użytkownik skater360r edytował ten post 25 04 2013 - 19:13

  • 0

#4 100nka

100nka

    Stały użytkownik

  • 194 postów

Napisano 26 04 2013 - 09:47

gdzieś muszą być przebicia napięcia (uziemianie) i komp nie dostaje tyle mocy co potrzebuje. Obejrzyj dokładnie wszystkie przewody zasilające i podociskaj je. Składaj podzespoły do kompa po kolei. Płyta gł + zasilacz. odpal - powinien piszczeć, ze nie ma karty graficznej. OK. Jeśli golas PG+zasilacz ma problemy z uruchomieniem się to znaczy, że kondensator padł ci ze starości w zasilaczu. Dla pewności - odłączaj zasilanie od gniazdka na 30 sekund i uruchom go kilka razy.

  • 1

Zobacz więcej tematów z tagiem: awaria



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych