Skocz do zawartości


Zdjęcie

Asus 580 GTX Direct CU II - problem


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 gtx580

gtx580

    Obserwator

  • 5 postów

Napisano 24 11 2011 - 00:09

Witam

Mój problem dotyczy karty graficznej Asus 580 GTX Direct CU II 1,5 Gb.
Karta działa, jest na chodzie. Battlefield 3 hula na niej bez najmniejszych oporów. 3dMark 11 "Performance" wynik na poziomie ~7500pkt. Temperatury w stresie to około 75 stopni. Jest ona całkowicie stabilna bez artefaktów typu paski różowych kolorów, trójkącików itp artefaktów. Chodzi o to że podczas obciążenia na ekranie pojawiają się tak jakby przejścia, przebicia poziomych pasków jasnych. Coś jak nieprawidłowe odświeżanie na monitorze. Nie wiem jak to dokładnie opisać. Widać to (nie jest to aż tak rażące aczkolwiek mnie to niepokoi) na ciemnych barwach. We wszystkich grach na wszystkich różnych ustawieniach jest tak samo. W 3ds Max 2012 również przy modelingu jest kiła. Mam włączony 3ds, narysuję cylinder. Jest okej. Zacznę obracać kamerę i zaczyna się paskować w poziomie. Pamięć karty testowałem najnowszą wersją programu Video Memory Stress Test. OCCT również chodzi 4 godziny i nic się złego nie dzieje. Wszystko ogólnie działa ale są te przebicia delikatne aczkolwiek rażące.

Z góry dzięki za odpowiedzi oraz sory za to masło maślane powyżej

Pozdrawiam

  • 0

#2 server

server

    Zaawansowany użytkownik

  • 413 postów

Napisano 24 11 2011 - 01:04

Chaotycznie to opisałeś. Zainstaluj najpierw najnowsze sterowniki.

  • 1

#3 gtx580

gtx580

    Obserwator

  • 5 postów

Napisano 24 11 2011 - 01:07

Mam najnowsze. Również BETA.

Zapomniałem dodać, że włożyłem dysk z Windowsem XP (zainstalowałem wszystkie potrzebne sterwoniki) włączyłem Age Of Empires 3 i to samo. Poziome paski prześwitujące, mrugające na ekranie.

Użytkownik Wujek Celdur edytował ten post 24 11 2011 - 10:54

  • 0

#4 Celdur

Celdur

    Republic of Gamers

  • 6 100 postów

Napisano 24 11 2011 - 10:55

Spróbuj poruszać kablem DVI może z nim coś nie tak jest.
  • 1

#5 Qauke

Qauke

    Expert

  • 5 156 postów

Napisano 24 11 2011 - 17:41

zdecydowanie kabel DVI , już gdzieś o tym czytałem
  • 1

#6 gtx580

gtx580

    Obserwator

  • 5 postów

Napisano 24 11 2011 - 20:10

Lipa Panowie.

Sprawdziłem to na dwóch monitorach. Asus 22" oraz Samsung 20". Efekt jest tak samo beznadziejny jak wcześniej :(. Aleeee po podłączeniu do telewizora Sharp Aquos 42" wszystko śmiga ! Battlefield 3 oraz 3dsMAX 2012.

Na innym forum polecili mi włączyć w Panelu Nvidii przymusowo V-Sync. Również tak zrobiłem i żadnej zmiany pozytywnej na monitorach.

Jestem w kropce...

Na monitorze Samsung oraz Asus zmieniałem rozdzielczości i częstotliwości odświeżania. Nic się nie poprawiło.

POMOCYYYYY !!!!!!!!!!
  • 0

#7 Qauke

Qauke

    Expert

  • 5 156 postów

Napisano 24 11 2011 - 20:29

być może jest to wina pamięć karty graficznej
  • 1

#8 gtx580

gtx580

    Obserwator

  • 5 postów

Napisano 24 11 2011 - 20:46

Ale dlaczego działa na TV poprawnie ?!?!
  • 0

#9 Qauke

Qauke

    Expert

  • 5 156 postów

Napisano 24 11 2011 - 21:46

Można spróbować następujących rozwiązań.
1. Odkurz dokładnie komputer wewnątrz ze szczególnym uwzględnieniem karty graficznej.
2. Wyjmij i włóż z powrotem kartę graficzną.
3. Przeinstaluj sterowniki do karty graf.

jeśli to nie pomoże,to nie mam więcej pomysłów

wydaje mi się ze pierwszy podpunkt powinien pomoc . może to też jest wina zbyt wysokich temp na CPU itd

wklej raport z everesta i zobaczymy co się tam dzieje
  • 1

#10 KondzioR

KondzioR

    Początkujący

  • 41 postów

Napisano 24 11 2011 - 22:04

nie jestem specem i temat przeczytałem całkowicie przypadkowo, ale obstawiam problem ze złączem dvi na karcie.
TV pewnie podłączył przez hdmi i dlatego hula. a monitory przez dvi i paskuje :(
  • 1

#11 Qauke

Qauke

    Expert

  • 5 156 postów

Napisano 24 11 2011 - 22:13

właśnie parę min temu indentycznie myślałem :( bardzo możliwe ze podłączył to przez hdmi. i jestem teraz pewny na 100% że to wina karty graficznej

polecam wymianę .bo wina tu jest po stronie rdzenia karty graficznej , jak masz ją na gwarancji to ją wysyłaj .


hmm..

Użytkownik jackass edytował ten post 24 11 2011 - 22:36

  • 1

#12 gtx580

gtx580

    Obserwator

  • 5 postów

Napisano 25 11 2011 - 00:15

Komp ma tydzień. Od początku tak jest. Myślałem, że przejdzie. Nie miałem zbyt dużo czasu na zabawę nim. Nie ma co odkurzać. Kartę wyciągałem i wkładałem parę razy :( .

Do TV podłączałem przez DVI. HDMI nie było ruszane :)

I TO JEST WŁAŚNIE DZIWNE ! Na TV WSZYSTKO HULA a na monitorach jest qpa.

Powinienem dzisiaj nagrać filmik i wrzucić.

Jutro chyba również skontaktuję się z Komputronikiem.pl ;]

Nie widzę opcji "Edytuj Post"

Hah a teraz najlepsze: przy nagrywaniu CamTasia Studio 3dsMARK 2012 jest syf i kiła z mogiłą lecz na filmiku nie widać mrugnięcia nawet (bo to jest problemem).
FRAPS w Battlefieldzie 3 - w grze wraz z nagrywaniem syf i kiła z mogiłą ale filmik pierwsza klasa bez jednego mrugnięcia.

Pytanie o co teraz chodzi ?

Próbowałem nagrać ekran monitora telefonem ale tego wtedy nie da się zauważyć. 5mpx jednak szału nie robi w N97.

Panowie problem rozwiązany !

Wszystko dotyczyło właśnie tego kabla KARTA GRAFICZNA - > MONITOR

Poprzednio miałem komputer z GeForce 8800GTS 640MB. Mój monitor Asus był podłączony kablem D-SUB --> przejściówka na DVI --> Karta Graficzna 8800GTS 640MB.

Teraz wziąłem kabel, którym podłączyłem Sharpa Aquosa --> Komputer. Porównałem kabel od TV i czegoś tam do mojego stosowanego Asus (monitor)--> karta graficzna Asus 580GTX Direct Cu II i okazało się że różnicą był jeden bolec mniej w tym na którym działa wszystko prawidłowo.


Chciałbym wszystkim serdecznie podziękować za pomoc i bardzo dobre rady w tym temacie, głównie pomysłowi DVI )

TEMAT DO ZAMKNIĘCIA

Użytkownik gtx580 edytował ten post 25 11 2011 - 00:15

  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: karta graficzna ASUS GeForce GTX 580 GTX580



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych